Det begynte med tips fra en privatperson, og fører til full opprydding i bryggerinæringen.

Brygger for sterkt øl

Publisert: 22. september 2015 kl 17.11
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.55
Det begynte med et tips. En privatperson med avansert måleutstyr målte opptil 6,3 prosent alkohol i butikkøl fra noen bryggerier. Bryggeri- og Drikkevareforeningen (Brod) har testet 138 ulike butikkøl fra 49 norske småskalabryggerier. Resultatene viser at rundt 60 prosent er for sterke. De sterkeste inneholdt over 7 prosent alkohol.

Levende produkt

I en pressemelding slår Brod fast at dette er et tillitsspørsmål i forholdet til kundene, et omdømmespørsmål overfor myndighetene og et moralsk spørsmål med tanke på forbrukerne. – Vi har ikke mistanke om at noen bryggerier bevisst har brygget for sterkt øl. Småskalabryggeriene har beregnet alkoholinnholdet matematisk ut fra tradisjonelle modeller som har vært akseptert av toll- og avgiftsmyndighetene, skriver foreningen. – Imidlertid er øl et levende produkt der sukkerinnhold i maltet, gjærtypen, ut- og ettergjæring og flere andre faktorer spiller sammen i bryggeprosessen.

Arbeider for bedring

Småskalabryggeriene i Norge står samlet bak et ønske om å bedre rutinene sine. De har samarbeidet fullt ut med foreningen i arbeidet for å kartlegge alkoholinnholdet, fastslås det. Nå snakker Brod med myndighetene og dagligvarekjedene for å finne praktiske løsninger i den akutte situasjonen, og for å utvikle rutiner som sikrer korrekt alkoholinnhold i framtiden.

Tester videre

I løpet av de nærmeste dagene vil det bli testet flere øl fra flere bryggerier. Samtidig har de store bryggeriene varslet at de stiller laboratoriene sine til disposisjon for å måle alkoholinnholdet i øl fra småskalaprodusenter. Brod kartlegger også hva som finnes av godkjent måleutsyr på verdensmarkedet som kan kjøpes til overkommelig pris. I tillegg arbeides det for å styrke kompetansen hos norske ølbryggere, blant annet i samarbeid med Bryggerihøyskolen i København, der Brod er medeiere.          
Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb