Hver åttende krone i matindustrien kommer fra meierivarer.

Går bra i dårlige tider

Publisert: 21. desember 2015 kl 10.26
Oppdatert: 21. desember 2015 kl 10.26
– Både i Norge og ellers i Europa, hvor finanskrisen har slått langt hardere inn, er konsekvensene av en lavkonjunktur mindre dramatiske for mat- og drikkeindustrien enn annen type industri. Det sier Gaute Lenvik, direktør for nærings- og matpolitikk i NHO.

Utjevnende effekt

– Samtidig har denne industrien en utjevnende effekt på næringslivet for øvrig. Dette er fordi mat- og drikkeindustrien representerer 20 prosent av verdiskapningen i den landbaserte industrien. Dermed blir den en støtdemper for norsk næringsliv, sier Lenvik. I fjor sto matindustrien for 42 milliarder kroner av en verdiskapning i norsk landbasert industri på 209 milliarder. Matindustrien sysselsetter nesten 50.000 personer, og verdiskapningen har økt mer i matindustrien enn i annen industri.

Meieri-investeringer

Det er Tine som sender ut pressemelding om matindustri og konjunkturer. Meierivarer sto for 12 prosent av produksjonsverdien i matindustrien i fjor, og meierikonsernet investerte fire milliarder kroner i egne produksjonsanlegg i årene 2009 til 2013. – Dette har gitt grunnlag for effektivisering, bedre produktkvalitet og vekstgrunnlag for eksisterende og nye produkter, sier Jørn Spakrud, som er konserndirektør for økonomi og finans. I neste omgang skal det bygges nytt meieri i Bergen.

Mindre harryhandel

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen peker på flere grunner til at matproduksjon står sterkere enn mye annen næring i nedgangstider. – De fleste matvarer er relativt lite følsomme for konjunkturer, selv om fremveksten av gourmetmat har endret noe på dette. Et annet argument er valuta. I dårlige tider for AS Norge faller kronekursen. Det bidrar til å redusere «Harry-handel» og antall utenlandsferier, sier Andreassen, som også trekker fram tollbeskyttelsen som en faktor.
Saken fortsetter under annonsen

Mer mat hjemme

Lenvik i NHO mener tollbeskyttelsen ikke er noen hovedårsak. – Dette fordi norsk mat- og drikkeindustri ikke er alene om å bekrefte bildet av en mindre konjunkturutsatt industri. Bildet er det samme også ellers i Europa, sier han. Gaute Lenvik peker på at i nedgangstider endrer folk forbruksmønsteret sitt – noe som kan styrke detaljhandelen og matindustrien totalt sett. – Folk kutter gjerne ut reiser og restaurantbesøk og lager mer mat hjemme, sier han.  

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb