ÅTTEÅRINGER: Barn ned til åtte år gjør farlig og tungt arbeid på oljeplantasjene, ifølge Amnesty International. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Matindustri anklages for barnearbeid

Publisert: 30. november 2016 kl 17.22
Oppdatert: 30. november 2016 kl 17.22
En rapport fra Amnesty International trekker frem de tre konsernene sammen med blant andre Colgate-Palmolive, Kellogg’s og Reckitt Benckiser i en rapport om overgrep og barnearbeid i indonesisk palmeoljeindustri.

Ned til åtte år

Det er plantasjene som Singapore-baserte Wilmar driver i Indonesia, som ifølge Amnesty-rapporten drives ved hjelp av barn helt ned til åtte år. – Industrien ser den andre veien når arbeidere i forsyningskjeden deres utnyttes, uttaler seniorutreder Meghna Abraham. – Til tross for at de lover forbrukerne at det ikke skal skje noen utnyttelse i kjeden deres for palmeolje, fortsetter store merkevareleverandører å tjene på sjokkerende overgrep, sier Abraham.

Påstått bærekraftig

Hun mener at funnene beviser at påstått bærekraftig palmeolje produseres ved hjelp av barnearbeid og tvangsarbeid. Overgrepene er systematiske og forutsigbare, ifølge Amnesty-etterforskeren. Amnesty International har intervjuet 120 ansatte på fem forskjellige plantasjer. De intervjuede forteller om lange arbeidsdager med lønn ned mot 20 kroner dagen, usikre arbeidsplasser uten pensjonsordninger eller helseforsikring og barn helt ned til åtte år som slutter på skolen for å gjøre farlig, fysisk hardt arbeid.

Investerer i skoler

Wilmar vedgår at det er arbeidskraftutfordringer på plantasjene, og vil gjerne samarbeide med Amnesty om å løse flere av dem. – Barnearbeid hører ikke hjemme i virksomheten vår, og det er et et absolutt krav til leverandørene våre. Barn som er til stede på arbeidsplassene på plantasjene er et komplekst spørsmål. Manglende tilgang på utdannelse og barnepass er en av de viktigste grunnene til at det skjer, skriver Wilmar-direktør Perpetua George i et svar til Amnesty. Hun peker på at Wilmar investerer mye i å bygge skoler og tilby barnepass til barna til de ansatte. Industribedriftene som kjøper palmeolje fra Wilmar, forklarer hvordan de arbeider for å bedre situasjonen, gjøre all palmeoljen sporbar og kvitte seg med leverandører som ikke oppfyller kravene.
Saken fortsetter under annonsen

Kinderegg-leker

Samtidig med at palmeoljebrukerne henges ut, har Ferrero sagt opp avtalen med en rumensk leverandør på grunn av bekymring for barnearbeid. Det er den britiske avisen The Sun som har skrevet om hvordan rumenske barn arbeider 13-timersdager for drøye to kroner timen med å lage leker til Kinder Surprise. Ferrero har gransket saken, ikke funnet noe bevis på barnearbeid, men funnet andre problemer med underleverandøren Prolegis.

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb