REVOLUSJON: Gunhild Stordalen i EAT under konferansen «Måltidsglede – sunt for alle» i Stavanger i går. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

– Mat og måltider engasjerer

Publisert: 8. mars 2017 kl 12.16
Oppdatert: 8. mars 2017 kl 12.16
Landbruks- og matminister Jon Georg Dale, helse- og omsorgsminister Bent Høie, fiskeriminister Per Sandberg og klima- og miljøminister Vidar Helgesen lanserte i går regjeringens nye handlingsplan for et bedre kosthold som er undertegnet av åtte ministre.

Måltidsglede

Dette skjedde under konferansen "Måltidsglede - sunt for alle" ved Måltidets hus i Stavanger hvor myndigheter, næring, forskere og andre fagpersoner innen ernæring, mat og måltidets betydning var tilstede. Helseminister Bent Høie innledet dagen med å slå fast at mat og måltid handler om mer enn det som ligger på tallerkenen. Dette er noe det legges vekt på i den nye handlingsplan som inneholder tiltak for å fremme måltidsglede, sunt kosthold og bærekraft. – Vi opplever at mat og måltider engasjerer. Da vi oppfordret kommunene til å flytte middagene på sykehjemmene til litt senere kokte det på Facebook og Twitter, sier Høie og legger til at god ernæring er en forutsetning for alt annet.

Sjømaten sentral

Også fiskeriminister Per Sandberg påpeker at fokuset på mat har økt kraftig det siste året. I den nye handlingsplanen får ikke minst sjømaten enda viktigere plass i det norske kostholdet enn tidligere. – Fisk er viktig både i forhold til ernæring, matsikkerhet og bærekraft, sier han. Samtidig er det utfordringer som må løses. – Sjømaten vår er den mest kontrollerte noen gang, men marin forsøpling og mikroplast er områder vi nå må sette stort fokus på. For havmiljøet, artene og ikke minst matsikkerhet og ernæring. Fiskeriministeren påpeker at vi også må være særlig obs på de gruppene som spiser for lite fisk: Gravide, barn, unge og innvandrere. – Vi trenger en bransje som tenker nytt og utvikler nye forbrukervennlige produkter, slår han fast.
Saken fortsetter under annonsen

Et steg i riktig retning

Gunhild Stordalen i EAT Foundation er begeistret over at regjeringen har mobilisert fire ministre til konferansen, og åtte ministre har signert handlingsplanen for et bedre kosthold. – Selv om dette foreløpig er et lite skritt, er det langt mer enn de fleste andre land har fått til så langt, sier Stordalen. Hun er bekymret over at det på verdensbasis er et fundamentalt misforhold mellom hva som produseres, hva som bør spises og hva planeten kan tåle. – Målet for den moderne matindustrien så langt har vært å produsere så mye kalorier som mulig til lavest mulig pris, sier hun. Det globale matsystemet produserer nå mer enn nok til å fø hele verdens befolkning. Og aldri har maten vært billigere, poengterer hun. – Men ser man på de faktiske kostnadene, fra klimautslipp gjennom hele verdikjeden til helsekostnader så er det ikke noe «Happy meal».

– Må spille en nøkkelrolle

FN har fastsatt 17 bærekraftsmål
Saken fortsetter under annonsen
 som skal oppnås innen 2020, som alle, indirekte eller direkte, henger sammen med mat. – Vi må sikre at matsystemet bidrar positivt til disse målene. Vi må derfor retenke og revolusjonere hele systemet, sier Stordalen, som ser på handlingsplanen som et viktig steg for å få til dette. – Den representerer en utrolig viktig utvikling. Jeg mener Norge og Norden må spille en nøkkelrolle i dette arbeidet. Det er et etisk ansvar vi bør ta, men også en enorm mulighet.

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb