RENT: Ku og kalv sammen i en ren og lun kalvingsbinge. (Foto: Mattilsynet)

Stort sett god kalvevelferd

Publisert: 20. april 2017 kl 12.02
Oppdatert: 20. april 2017 kl 12.02
Mattilsynet gjennomførte i 2016 et stort tilsynsprosjekt i 912 tilfeldig utvalgte besetninger over hele landet. Deres inspektører førte tilsyn med 10 sjekkpunkter som har stor betydning for kalvens velferd. Oppstalling, tildeling av råmelk, fôr og vann, tilsyn og stell var noe av det som ble undersøkt.

Få alvorlige brudd

De fant at det i nesten to tredeler av dyreholdene ikke var noen regelbrudd. Kalvene hadde en oppholdsplass som tilfredsstiller kravene i regelverket, de fikk nok råmelk, fôr og vann, og de fikk godt nok stell. - Selv om en av tre dyreholdere ikke overholdt alle kravene, fant Mattilsynet få alvorlige brudd på regelverket. De vanligste regelbruddene gjaldt kalvens liggeplass og tilgang på drikkevann, sier Torunn Knævelsrud, leder av seksjon dyrevelferd i Mattilsynet, i en pressemelding.

Råmelk, fôr og drikkevann

Tilstrekkelige mengder råmelk, fôr og drikkevann er viktig for kalven. Råmelk er nødvendig for å beskytte spekalven mot infeksjoner. Kalver som er tørste eller sultne over tid, har det ikke bra. Nok drikkevann er også viktig for opptaket av grovfôr. God fôring gir robuste dyr med bedre helse, også på lang sikt. Det er viktig at kalven kan drikke vann når den er tørst, selv om den får melk. I 8 prosent av besetningene fant Mattilsynet at kalvene ikke hadde tilgang til nok drikkevann. - Nok råmelk, nok fôr av god nok kvalitet og tilgang til rent drikkevann er helt grunnleggende for kalvens helse og velferd. Dersom kalvene ikke får det fôret og vannet de trenger, kan det være alvorlige brudd på regelverket, sier Torunn Knævelsrud.

For dårlig renhold

Saken fortsetter under annonsen
For å holde seg friske er det viktig at kalvene har en lun og tørr liggeplass. I 31 prosent av besetningene fant Mattilsynet at kalvene ikke hadde dette. I noen dyrehold var det for dårlig renhold, slik at kalvene ble våte og skitne, og i enkelte besetninger var liggearealet i fellesbingene for lite til at alle kalvene kunne ligge samtidig. I noen få besetninger var kalvene bundet eller hadde for liten plass. Det er viktig for kalvens trivsel å kunne bevege seg naturlig, utføre kroppspleie, og legge og reise seg normalt. Normal aktivitet har også betydning for utvikling av kalvens skjelett og muskulatur. I to besetninger var regelbruddet som gjaldt oppbinding av kalv så alvorlig at Mattilsynet ga bonden et overtredelsesgebyr.

Skal ikke stå i enkeltbinge

Kalver er sosiale dyr, og det er forbudt å la kalver stå i enkeltbinger når de er eldre enn åtte uker. I sine tilsyn fant Mattilsynet få brudd på denne regelen, men i to tilfeller ble bonden pålagt å bedre forholdene for kalvene umiddelbart. Ikke alle løsdriftsfjøs har mange nok kalvingsbinger, noe som resulterer i en del fødsler i løsdriften, som kan gi en stor risiko for kalvens helse. I tillegg er det stressende for kua å føde i løsdriften uten å være skjermet fra de andre kyrne. - Regelverket for hold av kalv skal sikre kalvene en god start på livet. Funnene i prosjektet tyder på at hvis bonden følger regelverket og sørger for god velferd for kalvene, kan kalvedødeligheten i besetningen bli lavere, avslutter seksjonssjef Torunn Knævelsrud.

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb