Vil gjenskape matminner
Nils-Henning Nesje holder til i Langevågen like utenfor Ålesund. Han har holdt på med mat i 22 år som faglært kokk, og alltid interessert seg for lokalmat.
Etter hvert oppsto et ønske om å knytte sammen mat og opplevelser, å hente tilbake matminner.
– Det har vært med på å gjøre lokalmaten veldig nær, fordi den vekker minner, forklarer Nesje, og legger til:
– Et smaksminne sitter mye lenger enn et synsminne.
Den norske folkesjela
Nesje startet firmaet Mat med hjerte hvor han nå jobber inn mot reiselivet, samarbeider med produsenter og ønsker å arrangere flere turer. Intensjonen er at folk skal få oppleve de enkle genuine opplevelsene og kulturen i de forskjellige landsdelene. – Før visste vi hvor maten kom fra. Jeg ønsker å for eksempel knytte Geiranger som reisedestinasjon til maten i nærområdet der, sier Nesje, og legger til: – Du får en gjenkjøpseffekt hvis du knytter opplevelsen og mat sammen. Du har forsterket minnet i stedet for at folk bare krysser av for hvor de har vært. Det smaksmessige og det synsmessige forsterker hverandre. Spørsmålet er om du vil ha 0,1 % fra 10.000 gjester, eller om du vil ha 100 % fra 1000 gjester. Hva er mest bærekraftig, spør han. Nesje er opptatt av at når du får treffe de som står bak en råvare, treffer du den ekte norske folkesjela og opplevelsen blir så mye bedre. – Lokalmaten har blitt et begrep. Ta tilbake det lokale i lokalmaten, og få treffe den som har laget maten, slik at det blir ekte. Ellers maler vi bare kulisser. Matindustrien prøver jo også å få til dette, sier han.Opplev smaken hos bryggeren
I Møre og Romsdal er det godt over 200 små produsenter. Mange er så små at de ikke kommer i dagligvaren og har heller ikke mål om det. – Ved å knytte opplevelsene til dem i tillegg får bonden mer igjen for jobben han faktisk gjør, sier Nesje, og trekker frem håndverksbryggeri og osteprodusenter som eksempel. Der kan du få oppleve smaken hos bryggeren selv, eventuelt kombinert med andre lokale smaker som ost, spekemat, flatbrød og marmelade. – Og på Sunnmøre tenker jeg at folk må få oppleve det sunnmørske kakebordet. For eksempel bløtkake, Kvæfjordkaka, lefsa og så videre. – Men det må selvfølgelig bli i en litt annen versjon hvor man for eksempel får smake et utvalg kaker på ei smaksfjøl: kransekake, karamellpudding, søst, kombinert med drikker med eller uten alkohol. Det er masse produkter å ta av, sier han ivrig. – Når vi har knyttet maten, reiselivet, bonden og den tradisjonen vi har, da har vi funnet den rotekte folkesjela og nøkkelen til gjenkjøp.
Saken fortsetter under annonsen