Iman Winkelman, leder i Virke Servicehandel. Foto: Virke

Lov om god handelsskikk: Instillingen er klar

Publisert: 3. mars 2020 kl 23.42
Oppdatert: 4. mars 2020 kl 08.59

Den nye loven skal bidra til effektive forhandlinger og kontrakter mellom dagligvareleverandører og aktørene i det samlede dagligvaremarkedet. Nå er loven i ferd med å bli vedtatt, og kun en enkel votering i Stortinget gjenstår før loven kan iverksettes.

Opptatt av forenkling

Virke Servicehandel har gjennom prosessen frem mot dagens komiteinnstilling vært opptatt av at regjeringens forslag til ny lov ville medført administrativt merarbeid for forhandlere som kjøper lokale dagligvarer fra lokale småskalaprodusenter. Dette ettersom regjeringen foreslo at lovens krav til skriftlige avtaler skulle gjelde uavhengig av kontraktenes økonomiske verdi. Nå har Stortingets næringskomite kommet Vbransjeorganisasjonen i møte.

I Næringskomiteens innstilling til ny lov heter det:

Komiteen viser til at flere instanser under komiteens åpne høring påpekte at for små foretak vil kravet om skriftlighet kunne virke byråkratiserende, og i enkelte tilfeller føre til at små leverandører vil kunne oppleve å bli stengt ute, dersom utsalgsstedet vil velge dem bort på grunn av dette kravet. Komiteen foreslår på denne bakgrunn at det nye tilsynet tilgjengeliggjør korte og enkle standardavtaler i utskriftsform til bruk i disse tilfellene.

Fremskrittspartiet har i forbindelse med komitebehandlingen gått inn for at loven kun skal komme til anvendelse dersom en av partene krever dette dersom den samlede økonomiske verdien er under 50 000 kroner.

Fornøyd

Saken fortsetter under annonsen

Leder av Virke Servicehandel Iman Winkelman er fornøyd med at Stortinget har stilt seg bak kravet om forenkling av loven:

– Mange av våre medlemmer videreselger lokalproduserte dagligvarer i form av honning, skinke og eplesaft etter direkte dialog med småskalaprodusenter i eget nærområde. Disse avtaleforholdene har vært basert på tillit, og det har fungert godt.  Vi skulle helst sett at man i disse tilfellene slapp å forholde seg til lov om god handelsskikk ettersom den nye loven innebærer nye krav til avtaleforholdet mellom leverandør og forhandler, sier Winkelman i en epost til Dagligvarehandelen.

– Samtidig er vi tilfreds med at en samlet komite stiller seg bak forslaget om at man i forbindelse med videresalg av varer med lav økonomisk verdi kan gjøre bruk av korte og enkle standardavtaler som ikke krever spesielt mye merarbeid å anvende i de aktuelle avtaleforholende, sier Winkelman.

Winkelman mener komiteens presisering om bruk av standardavtaler er et stort fremskritt sammenlignet med regjeringens opprinnelige lovforslag. Regjeringen foreslo at lovens omfattende krav til forhandlinger og avtaler skulle gjelde uavhengig av avtalenes økonomiske verdi. Dette ville i mange tilfeller skapt usikkerhet for små forhandlere, mener han.

– Enkelte har varslet at de ville kutte ut samarbeid med lokale småskalaprodusenter dersom loven ble vedtatt i uendret form. Nå har Stortingets næringskomite ryddet opp gjennom å tillate bruk av enkle standardavtaler utarbeidet av det nye Handelstilsynet.  

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb