Nibio er tildelt 10,9 millioner kroner for å forske på produksjonsmetoder som kan forlenge sesongen for bringebær og bjørnebær.

Foto

Gorm Kallestad | NTB

 

60 nye millioner til forskning på bærekraftig mat og jordbruk

Publisert: 3. august 2021 kl 09.09
Oppdatert: 4. august 2021 kl 08.39

I alt kom det inn 32 søknader til utlysningen. Rammen for 2022 er på 14,8 millioner og 60 millioner kroner totalt for hele prosjektperioden, opplyser Landbruksdirektoratet.

Styrene prioriterte i sitt junimøte prosjekter som representerer hele verdikjeden fra jord til tarm. Det var viktig for styrene å møte utfordringer innen klima, dyrevelferd, selvforsyningsgrad og folkehelse.

Disse har fått penger

Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio), to prosjekter:

  • RobustRubus – 10,9 millioner kroner: En optimalisert og klimatilpassa produksjon av bringebær og bjørnebær i en forlenget sesong. Prosjektnavnet spiller på bringebæras latinske navn, Rubus idaeus.

  • Endringer i utmarksbeiting og setring, årsaker og virkninger – 9,5 millioner kroner

Veterinærinstituttet – 7,4 millioner kroner: PreparePig – beredskap og kontroll av eksisterende og nye eksotiske sykdommer i den norske svinepopulasjonen

Nofima, to prosjekter:

Saken fortsetter under annonsen
  • AnimalFat+ – 10,1 millioner kroner: Sunnere kjøttprodukter med mindre mettet fett og ny utnyttelse av overflødig animalsk fett kombinert med karbohydratrike sidestrømmer.

  • GutFeedingNow – 5,9 millioner kroner: Bærekraftige norske kilder til kostfiber og protein for en sunn tarmflora

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) – 12,3 millioner kroner: Økt og markedstilpasset produksjon av norske proteinvekster for å øke selvforsyningsgraden av planteprotein til mat og fôr

NMBU Veterinærhøgskolen – 4,0 millioner kroner: Nye metoder for behandling og forebygging av jurbetennelse (mastitt)

260 millioner i året

Årlig brukes rundt 260 millioner kroner til jordbruks- og matforskning. Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA) har to finansieringskilder:

  • Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL), som finansieres gjennom en forskningsavgift på landbruksprodukter, både på nasjonal produksjon og importerte råvarer, halvfabrikata og ferdigvarer. 180 millioner kroner ble innbetalt i forskningsavgift i 2020, med bidrag per bransje. Kjøttbransjen er størst med 34,6 millioner kroner. FFL bidrar også til finansiering av Nofima gjennom støtte til matforskningsinstituttets strategiske programmer. 

  • Forskningsmidler over jordbruksavtalen (JA) avsettes årlig over jordbruksavtalen og er øremerket forskning.

 

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb