De 14 prosjektene er viktige for det grønne skiftet innen klimasmart mat og landbruk. Foto: Joshua Lanzarini | Unsplash
Foto

De 14 prosjektene er viktige for det grønne skiftet innen klimasmart mat og landbruk. Foto: Joshua Lanzarini | Unsplash

116 nye millioner til innovasjon og forskning

Publisert: 27. juni 2022 kl 08.53
Oppdatert: 27. juni 2022 kl 10.00

­Prosjektene skal blant annet redusere plastbruken når man lager rundballer, lage gjødsel fra avfall fra fiskeoppdrett og utforske bruken av droner, roboter og sensorer til presisjonsjordbruk.

– Forskning og innovasjon er en forutsetning for å videreutvikle en konkurransedyktig og bærekraftig landbruks- og matindustri. Det er gledelig å se den store omstillingsviljen næringslivet og forskerne viser gjennom disse prosjektene. Norge trenger kunnskap for å øke selvforsyningsgraden og bidra til mer klimatilpasset matproduksjon, sier landbruks- og matminister Sandra Borch i en pressemelding

Mindre plast i rundballene

Blant annet får bedriften Orkel AS i Orkanger kommune 1,6 millioner kroner for å utvikle en ny teknologi for pakking av rundballer. Rundball er en ofte brukt metode for å konservere fôr. Plasten er nødvendig fordi den forhindrer forråtnelse.

Det årlige forbruket av rundballplast globalt er på over 400.000 tonn. Orkel er i ferd med å utvikle en prototype av rundballepakker som skal redusere plastbruken med 40 prosent.

Tre er et miljøvennlig byggemateriale, men miljøgevinsten kan reduseres fordi tre må behandles. Impregnering og maling kan inneholde skadelige stoffer for natur og menneske. Bedriften Ciol AS får nå støtte for å videreutvikle en miljøvennlig metode for impregnering av trevirke som kan erstatte dagens bruk av tungmetaller og giftstoffer som dreper levende organismer.

Rettferdig grønn omstilling

Saken fortsetter under annonsen

Forskere ved Ruralis, i samarbeid med en rekke bedrifter, interesseorganisasjoner og Sortland videregående skole får 11,8 millioner kroner til å studere hvordan grønn omstilling innen landbrukspolitikken også kan levere på rettferdighet. De vil se på forholdet mellom gårdshusholdningens økonomiske ytelse, produksjon og sosiale bærekraftsindikatorer og implikasjonene av grønn omstilling. Prosjektet skal også jobbe med engasjement i bygdesamfunn.

– Forskningssamarbeid mellom ulike aktører vil styrke regionenes konkurransekraft, og prosjektene vi nå investerer i er viktige for det grønne skiftet innen klimasmart mat og landbruk. Forskning på mat, landbruk og skog er viktig for å møte fremtidens utfordringer, sier administrerende direktør Mari Sundli Tveit.

Her er tildelingen

Her er noen av innovasjonsprosjektene som er tildelt midler:

  • Norsvin R&D AS, Hamar: 5,3 millioner kroner til «Utilizing spectroscopy and CASA to predict in vivo fertilization in cattle and pigs»
  • Toten Agro AS, Østre Toten: 2,3 millioner til «Kålrot med stabil indre kvalitet»
  • Orkel AS, Orkland: 9,8 millioner til «Fremtidens Fôrsystem – industri 5.0 for en bærekraftig agriindustri
  • Agdir Drift AS, Arendal: 10 millioner til «Smart Agriculture Data Fusion for Decision Support»
  • Holm gård AS, Larvik: 5,7 millioner til «Sustainable increases in market share of Norwegian grown onions by utilizing side streams and improved shelf life of peeled onions»
  • Columbi Farms AS, Åfjord: 9,3 millioner til «Nutricycle»

Forskningsrådet har også bevilget midler til to demonstrasjonsprosjekter:

  • Orkel AS, Orkland: 1,6 millioner til demonstrasjon av nye pakketeknologier       
  • Ciol AS, Ås: 1,7 millioner til «Ciol– sustainable impregnation for the future»
Saken fortsetter under annonsen

103 millioner til samarbeid

På toppen kommer 103 millioner kroner til nye samarbeidsprosjekter, finansiert av Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA). Her er ti nye samarbeidsprosjekter innen jordbruk og matindustri tildelt forskningsmidler, alle med oppstart i 2023.

Her kan du se oversikten over disse.

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb