Tang på en strand i Aurland

Ett av prosjektene skal utvikle nye, klimavennlige produkter fra tare innen kategoriene mat, dyrefôr, bionedbrytbar plasterstatning og gjødsel/biokull. Foto: Erik Johansen / NTB

Pengedryss for grønn forskning og innovasjon i næringslivet

Publisert: 21. desember 2022 kl 16.04
Oppdatert: 21. desember 2022 kl 16.08

­Prosjektene skal blant annet bidra til sirkulærøkonomi i havbruksnæringen og utvikle nye, klimavennlige produkter fra tare. 

Hensikten med Grønn plattform er å utvikle et bærekraftig næringsliv som tar vare på klima og miljø og skaper økonomiske verdier. Satsingen finansieres av Nærings- og fiskeridepartementet, og deles ut av Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Siva i fellesskap. 

De 11 prosjektdeltakerne får til sammen 623 millioner kroner, men bidrar også med betydelige egenandeler, slik at totalbudsjettet for prosjektene er over én milliard kroner, skriver departementet i en pressemelding.

Gjenbruk av plast fra oppdrettsutstyr

Ett av de 11 prosjektene skal altså bidra til sirkulærøkonomi i havbruksnæringen og ledes av Trondheims-baserte Scale Aquaculture. De har med seg syv partnere, inkludert bedriftene Hallingplast og Sinkaberghansen, og forskningsinstitusjonene Norner Research og Sintef Ocean.

Målet med prosjektet er å utvikle løsninger for å gjenbruke, reparere og forlenge levetiden til plast fra oppdrettsutstyr, og bruke resirkulert materiale i nye produkter.

Prosjektet har et totalbudsjett på 104 millioner kroner, hvor 70 millioner kommer fra Grønn plattform.

Saken fortsetter under annonsen

Produkter fra tare

Et annet prosjekt, ledet av Sintef Ocean, skal utvikle nye, klimavennlige produkter fra tare innen de fire kategoriene mat, dyrefôr, bionedbrytbar plasterstatning og gjødsel/biokull. Blant de 13 prosjektpartnerne er Seaweed Solutions, B'Zeos og Miko Innovation de største fra næringslivet.

Prosjektet får 42 millioner kroner fra Grønn plattform, og har et totalbudsjett på 50 millioner.

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb