Først ut med konkret arbeid med tillitsreform: Nav-direktør Hans Christian Holte.

Foto

Vidar Ruud / NTB

Nav-direktør: Hans Christian Holte

− Jeg skal pløye ny mark

Publisert: 12. mars 2022 kl 06.00
Oppdatert: 28. mars 2022 kl 10.18

En av de tingene tidligere arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik rakk å gjøre før hun gikk av denne uken, var å be Nav om å «sette i gang med tillitsreformen».

− Nå går startskuddet for tillitsreformen i Nav. Siden skal den rulles ut i hele offentlig sektor, sa Tajik i slutten av januar.

Dette «startskuddet» ble også konkretisert i det årlige tildelingsbrevet Nav får fra departementet.

− Her er Nav først ut, ja. Vi skal pløye litt ny mark på dette området. Tildelingsbrevet gir oss i oppdrag å konkretisere hvordan tillitsreformen kan realiseres hos oss, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte til Dagens Perspektiv.

Fra tildelingsbrevet klipper vi følgende:

  • Direktoratet skal konkretisere hvordan arbeids- og velferdsetaten skal ivareta formålet med tillitsreformen og utarbeide en plan for hvordan brukerutvalgene, de tillitsvalgte og ledelsen på ulike nivåer kan engasjeres i dette arbeidet.

  • Direktoratet skal starte arbeidet med å gjennomgå mål- og resultatstyringen med sikte på å utvikle god balanse mellom behov for styring og reelt handlingsrom for å utøve faglighet i førstelinjen. I dette arbeidet skal etaten legge til rette for å inkludere de ansattes organisasjoner og den kommunale styringslinjen. Gjennomgangen koordineres med departementets tilsvarende gjennomgang av etatsstyringen slik at den også bidrar til å løfte utfordringer i styringen som må løses på overordnet nivå.

  • Direktoratet skal legge til rette for lokalt forankret tjenesteutvikling og etablere forsøk med større handlingsrom lokalt.

Arbeidet med tillitsreformen må forankres lokalt og ikke være unødig toppstyrt, understrekes det videre i tildelingsbrevet.

Saken fortsetter under annonsen

Større handlingsrom lokalt

Nå, noen uker senere, spør vi Nav-direktør Holte:

− Hvordan går det med reformarbeidet? Dere er bedt om «å konkretisere». Hva skal dere gjøre, sånn konkret?

− Vi skal blant annet gjennomgå hvordan vi driver mål- og resultatstyring i førstelinja og derigjennom legge til rette for større handlingsrom lokalt, ved det enkelte Nav-kontor, sier Nav-direktøren, og fortsetter:

− Departementet sier klart at vi ikke bare skal «pakke eksisterende aktiviteter inn i et nytt papir». Vi må finne opp kruttet sjøl og komme opp med konkrete forslag til nye løsninger.

Nå kom ikke det departementet ber om helt som «lyn fra klar himmel» for Nav. De var allerede i gang med et arbeid som skal gi større lokalt handlingsrom. Tildelingsbrevet er imidlertid tydelig på at brukerne og tillitsvalgte skal trekkes med i arbeidet, påpeker Holte.

− Oppdraget i tildelingsbrevet traff egentlig ganske bra tidsmessig. Vi er midt i arbeidet med en ny strategi som skal være klar i løpet av våren. Tillitsreformen må inn der, sier Holte, som også mener at «tillit i møte med brukerne», vil bli en viktig «overskrift» i det videre arbeidet med reformen.

Saken fortsetter under annonsen

− Dette er noe Nav tidvis har fått kritikk for, så det må vi jobbe mye med. Videre så vil det bli viktig å jobbe med tillit og samarbeid internt i Nav-systemet.

Departementet sier klart at vi ikke bare skal 'pakke eksisterende aktiviteter inn i et nytt papir'

Mål- og resultatstyring

− Når man leser hva andre mener om tillitsreformen, kan det til tider virke som om «mål- og resultatstyring skal vekk i offentlig sektor». Er ikke det i så fall rimelig «dristig»?

− Mål og resultatstyring kan bety så mangt. Og kan gjøres på både gode og mindre gode måter. Vi må lytte til den kritikken som kommer. Men det betyr jo ikke at vi verken skal ha mål eller krav til resultater. Hva sitter man i så fall igjen med?

− Litt av min respons på dette er at det kan være lurt å se på hvordan vi kan bevege oss fra rene aktivitetsbaserte mål, som kan telles og måles, og dra det mer mot bruker- og samfunnseffekter, sier Holte, og utdyper:

− Altså at vi ser mer på hvilke resultater vårt arbeid gir og hva vi egentlig får til. Kommer flere i varig arbeid? Det er jo det som er samfunnsoppdraget. Men det er mye vanskeligere å måle enn «å telle antall saker behandlet ved de ulike Nav-kontorene».

Saken fortsetter under annonsen

Hvis Nav klarer å måle resultatene sine mer ut fra bruker- samfunnseffekten, så tror Holte at den styringsdialogen de har med departementet blir «mer strukturert».

− Departementet og politisk ledelse er jo mer opptatt av om vi klarer å få flere i fast og varig arbeid enn av antall lønnstilskudd vi har gitt i løpet av et år.

Frykten for feil?

− Et mål med tillitsreformen er «større faglig handlingsrom lokalt»? Men åpner ikke det også opp for flere feil? Og mer feil fra Nav er kanskje ikke et drømmescenario for deg som leder?

− Det kan helt klart være et dilemma. Men dette må vi gå inn i helt konkret. Vi må se på hvordan førstelinja styres. Det at man gir førstelinja større frihet til å velge «rett tiltak lokalt», trenger ikke å være til hinder for god kvalitetssikring. Vi må få til begge deler, mener Hans Christian Holte.

Som det står i det berømte tildelingsbrevet: «Målet med dette er at brukerne skal få bedre tjenester som er tilpasset ulike behov og livssituasjoner».

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb