Nye produkter av snusbokser?
–Kundene våre i handelen har tatt et stort ansvar når det gjelder miljø. Vi vil gjøre alt vi kan for å støtte dette, sier administrerende direktør Geir Hammer i Swedish Match Norge.
I et års tid har selskapet testet ut en «panteordning» der det doneres penger til plastrydding for hver snusboks som leveres inn. Nå utforskes mulighetene for å lage nye produkter av de innsamlede boksene i samarbeid med Norwegian Trash.
Har inspirert svenskene
– På kort tid har vi samlet inn over 6.000 snusbokser i Norge. Vi er til stede på alle de store festivalene, og har hittil i 2020 hatt et vellykket samarbeid med Deli de Luca på Flesland, som vi skal fortsette med, opplyser Hammer.
Innsamlingsstasjonene tar også imot bokser kjøpt i utlandet eller fra andre leverandører i Norge. Og Hammer synes det er litt stas at Swedish Match i Norge har inspirert morselskapet i Sverige til også å ta tak i problematikken.
– Prosjektet er adoptert av Swedish Match i Sverige. Der har de samlet inn 18.000 snusbokser så langt, forteller han.
Plastlaboratorium på kaia
I en ombygget container ved operaen i Oslo, har Norwegian Trash sitt laboratorium og verksted. Her eksperimenteres det med plasttyper, produksjonsmetoder og prototyper på mulige produkter av gjenvunnet plast.
Norwegian Trash springer ut fra miljøkollektivet Nordic Ocean Watch, som siden 2014 har jobbet med marin forsøpling gjennom å legge til rette for, organisere og mobilisere til strandryddinger.
– Nordic Ocean Watch har siden 2014 samlet og sortert nærmere to tonn marin forsøpling på Stadlandet. Denne plasten var en av inspirasjonskildene til Norwegian Trash. Hva om vi kunne gi all denne plasten nytt liv? I dag blir 91 prosent av all plast brent, forteller daglig leder Sindre Rosness i Norwegian Trash.
Fra forsøpling til nye produkter
I havplast inngår hele 15 forskjellige typer plast. Hva som kan brukes og ikke kan brukes, er en del av utforskningen hos Norwegian Trash. Samarbeidet med Swedish Match er det første med en utenforstående aktør.
– Å lage nye snusbokser av de gamle er ikke mulig på grunn av strenge regler knyttet til matvareemballasje. Derfor må det skapes helt nye produkter av boksene som er samlet inn, forklarer Geir Hammer.
Mens utfordringen med typisk «blandet havplast» kan være stor, byr snusbokser, som er laget av én type plast med gode smelteegenskaper, på færre problemer.
– Snusboksene er ideelle, ettersom de er laget av PP-plast av høy kvalitet. De kan enkelt kvernes til nytt granulat som igjen kan bli til nye produkter, mener Sindre Rosness.
Krakker til offentlige rom
Målet for Norwegian Trash er å ta skrittet fra frivillighet til å lage kommersielle produkter av plasten som folk er villige til å betale for. Drømmen er at det skal gå rundt økonomisk.
Første steg når det gjelder snusboksene, er å ta alle de innsamlede boksene og lage et produkt som er så bra at det har kommersiell verdi. I containeren har man så langt jobbet med å fjerne etiketter, kverne og smelte om en mindre mengde bokser.
– Målet er å lage noe som kan brukes flere ganger. Krakker av plast til offentlige rom er én mulighet vi ser på. Vi har hatt god dialog med Oslo kommune. Slike krakker vil eksponere prosjektet på en synlig og god måte, tror Geir Hammer.
Kutter ledd i bearbeidelsen
For Swedish Match betyr samarbeidet med Norwegian Trash også tilbakemeldinger som tas med inn i egen produksjon med tanke på forbedring av emballasjen. – Vi ser for eksempel på hva kan vi gjøre med etikettene. Vi ser både på bruken av lim og selve etiketten for å kutte ledd i bearbeidelsen når boksene skal gjenvinnes, sier Geir Hammer.