Foredling av potetsorter startet i 1920. Bildet er fra en god, gammeldags potetferie høsten 1968. 

 
Foto

NTB scanpix

100 år for bedre frukt, bær og potet

Publisert: 20. august 2020 kl 08.47
Oppdatert: 20. august 2020 kl 08.59

La oss ta poteten først: I løpet av disse hundre årene er det godkjent 26 potetsorter i Norge. I tillegg er potetens fallhøyde i pakkeriene redusert med 90 prosent.

Fra Ås til Hassel og Nansen

Åspotet var den første norske potetsorten som ble godkjent, skriver Graminor i en jubileumsartikkel.

Hassel og Nansen, som ble godkjent i 2018, er de siste godkjente norske sortene. Potetsorter som er resistente mot sykdom og tilpasset norske dyrkingsforhold var, og er, en viktig forutsetning for potetdyrking i Norge.

I gamle dager var støtskader en utfordring, men nå er problemet nesten borte.

Når nye pakkerier har blitt tegnet og satt opp, er fallhøyden til poteten redusert med 90 prosent. I tillegg lander potetene på støtdempende materialer.

Norsk sortutvikling i potet

Saken fortsetter under annonsen

Det var assistent og senere professor A. P. Lunden som var initiativtager og leder av norsk sortutvikling på potet fra 1920 frem til han gikk av med pensjon i 1964. Til og med 1997 var utviklingen av nye norske potetsorter en del av forskningsaktiviteten på Norges Landbrukshøgskole, dagens NMBU. I 1998 overtok Planteforsk, som i dag heter Nibio. Siden 2002 har Graminor hatt ansvaret for sortutvikling av planter.

Graminors største eier er Felleskjøpet Agri med 36,7 prosent. Landbruks- og matdepartementet, NMBU og Nibio eier til sammen 34 prosent. Graminor holder hus på Ridabu i Hamar kommune.

Frukt og bær i Leikanger

Foto

Statens forsøksgård for fruktdyrking på Njøs i Leikanger er et sentralt fagmiljø for frukt og bær. Foto: Kate Smirnova | iStock

 

Statens forsøksgård for fruktdyrking på Njøs i Leikanger i Sogn startet opp i 1920 og har siden vært et sentralt fagmiljø for frukt og bær i Norge. I dag jobber Njøs frukt- og bærsenter på oppdrag fra Graminor, som har en egen avdeling på Njøs.

Flere tusen sorter er prøvd ut og dokumentert ved Njøs siden starten i 1920. Pæresorten Celina er en av suksesshistoriene, skriver Graminor om jubileet.

 

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb