3D-modell RoButcher-systemet. 

 
Foto

Oddgeir Auklend | RobotNorge og Alex Mason | NMBU (redigering)

Den nye slakteren

Publisert: 25. september 2020 kl 10.56
Oppdatert: 25. september 2020 kl 11.22

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås er ledende på landbruksrobotikk i Norge, og er involvert i en rekke prosjekter både i inn- og utland. 20-25 personer er involvert ved NMBU og miljøet vokser stadig. Denne høsten startet det andre kullet med masterstudenter på studiet i robotikk.

RoButcher slakter fra utsiden og inn, de rene delene skjæres av før innvollene kastes

Linjeproduksjon for gris

NMBU-professor Alex Mason leder prosjektet «RoButcher», som skal utvikle en ny robot for slakting og skjæring av gris, i samarbeid med en rekke norske og internasjonale aktører.

Foto

Her er deler av teamet som er involvert i prosjekter RoButcher i Norge: Fra venstre forsker Luis Eduardo Cordova-Lopez (NMBU), professor og prosjektleder Alex Mason (NMBU), doktorgradsstipendiat Ian Esper (NMBU), prosjektleder i Animalia, Helle Røer, Jonathan Aspinall (NMBU), fagdirektør for forskning og innovasjon, Ole Alvseike i Animalia AS og fagkonsulent for kjøttskjæring i Animalia, Per Håkon Bjørnstad. Foto: Alex Mason | NMBU

 

Mason jobber 80 prosent for NMBU og 20 prosent som prosjektingeniør for Animalia.

Prosjektet skal utvikle ny teknologi for knyttet til linjeproduksjon for gris. Dette skal løses ved hjelp av såkalte fabrikkceller, gjerne kalt Meat Factory Cells (MFC). Her skal fabrikkcellene fungere som enkeltstående produksjonsenheter hvor skjæring av kjøtt er helautomatisert.

Saken fortsetter under annonsen

LES MER |100 millioner skal videreutvikle landbruksroboten Thorvald

Klar om fem-seks år

Mason forklarer at det tradisjonelt slaktes fra innsiden og ut, der innvollene tas ut først.

– Med RoButcher gjøres det fra utsiden og inn, de rene delene skjæres av før innvollene kastes.

Målet er at både store og små slakterier skal kunne ta i bruk den nye teknologien. Mason tror det kan skje om fem-seks år.

Ved hjelp av maskinlæring og kunstig intelligens skal roboten lære å kutte med samme bevegelser om dagens menneskelige kjøttskjærere gjør. Derfor deltar også en profesjonell kjøttskjærer i utviklingsprosessen.

MATINDUSTRIEN MENER | Hurra for robotene og NMBU

Saken fortsetter under annonsen

Løfter og skjærer

To roboter fra ABB er så langt under testing. Den ene løfter, og den andre skjærer. En gjennomsnittlig norsk gris har en gjennomsnittlig slaktevekt på nesten 80 kilo, purker og råner over 140 kilo. Dermed kan det spares mye manuelt arbeid, som vil bidra til å forbedre arbeidsforholdene i kjøttindustrien.

Nortura bruker til en viss grad roboter på noen av sine slakterier i Norge:

– Vi har en robot som åpner buk og bryst og en robot som merker slaktet når det er godkjent, sier direktør for forskning og utvikling i Nortura, Per Berg, til nettstedet landbruk.no.

Berg oppgir HMS, økt effektivitet, økt kvalitet, reduserte kostnader og redusert matsvinn som de viktigste årsakene til Norturas investeringer i roboter.

Norske slakterier er små sammenlignet med de store slakteriene i utlandet.

Alex Mason ved NMBU peker på at mens norske slakterier kanskje har 1.000-2.000 slakt per dag, så kan storskalaslakteriene i utlandet slakte titusenvis av griser i døgnet.

Saken fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er også publisert i papirutgaven av Matindustrien #5/2020. Her kan du bestille et gratis prøveabonnement som stanser automatisk.

RoButcher

  • Prosjektet ledes av NMBU og er et samarbeidsprosjekt med ti internasjonale aktører finansiert med 7,5 millioner euro via EUs forsknings- og innovasjonsprogram Horizon 2020.

  • Prosjektet startet i år og avsluttes ved utgangen av 2022.

  • Prosjektet skal utvikle en robot basert på sensorteknologi og kunstig intelligens, og innpasse samhandling mellom menneske og robot. Prosjektet viderefører de tidligere forskningsprosjektene MeaTable og Meat 2.0.

  • Utover NMBU deltar Animalia, Óbuda University (Ungarn), Teknologisk Institut (Danmark), Max Rubner-Institut (Tyskland), Norsk institutt for bærekraftsforskning AS (tidligere Østfoldforskning), Byte Motion (Sverige), Ciklum (globalt), RobotNorge og FACCSA (Spania).

Kilde: robutcher.eu

 

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb