Administrerende direktør Hege T. Berg-Knutsen i Coop Norge Industri AS og plassjef Terje Viken i den nye delen av Ferskvare­huset.

Foto

Arne Kongsnes

 

Forsterker satsingen på Coops egne merkevarer

Publisert: 9. november 2020 kl 08.47
Oppdatert: 9. november 2020 kl 08.47

Vegg i vegg med Coops gigantiske sentrallager i Gardermoen næringspark ligger Ferskvarehuset, som så langt har produsert salatblandinger til Coops egne merkevarer. I 2019 stoppet omsetningen på 169 millioner kroner, i år passeres 200 og for 2021 er anslaget altså 350 millioner kroner.

Foto

Her er de to uten sikkerhetsutstyret som må benyttes inne i fabrikken. Foto: Arne Kongsnes

 

Delt eierskap

Coop eier gjennom Coop Norge Industri AS 50,05 prosent av Ferskvarehuset AS. 25 prosent av aksjene kontrolleres av plassjef Terje Viken, som styrer det daglige hos Ferskvarehuset AS.

Med lang erfaring fra veksthusproduksjon, etablerte Viken Ferskvarehuset på hjemmebane på Frosta i Trøndelag i 2008. I 2014 kom Coop inn eiersiden med 34 prosent, siden 2018 har dagligvarekjeden kontrollen. Siden 2016 har adressen også vært her i Gardermoen næringspark på Jessheim.

– Vi må ikke ha 100 prosent eierskap. Vi tror på å ha med gründeren på laget, de har et gen vi andre ofte ikke har, som å være fremoverlent og utviklingsorientert, sier Hege T. Berg-Knutsen, som tidligere har vært mangeårig sjef for Coops egne merkevarer.

Gründer Terje Viken er også fornøyd med samarbeidet:

Saken fortsetter under annonsen

– Veldig bra og nødvendig for å tenke langsiktig – for å skape noe varig, sier han.

Skaper konkurranse

Berg-Knutsen legger ikke skjul på at produksjon av egne merkevarer handler om lønnsomhet for eierne og kontroll over verdikjeden.

– På noen vareområder er det få tilbydere på leverandørsiden. For å skape konkurranse er vår satsing på EMV viktig. På den måten skaper vi konkurranse hos leverandørene, som igjen bidrar til å presse prisene ned til fordel for våre kunder, de som eier Coop, sier Berg-Knutsen.

– Det gir oss også muligheten til å utvikle noe unikt, gi kundene en ekstra grunn til å handle hos Coop. I dag står dagligvarekjedene for mye av produktutviklingen gjennom sine egne merkevarer.

Salatblandingene er i dag merket Coop, men Berg-Knutsen ser ikke bort fra at det kan komme produkter i Xtra-serien også. Innenfor premiumsegmentet, som Smak*, kan det bli aktuelt med eksklusive salater eller andre produkter.

Inn i nye markeder

Saken fortsetter under annonsen

De to viser Matindustrien rundt i den nye og topp moderne frysefabrikken, som i mars 2021 starter leveransene av frosne grønnsaker og pommes frites fra nye fabrikken til Coops butikker. Frosne grønnsaker skal også brukes som råvarer i industriproduksjon.

Fabrikken inneholder også et frysehotell med 20.000 pallplasser der det også skal lagres andre av Coops egne merkevarer. Kjøtt er ett eksempel. Ny produksjon betyr også at tidligere leverandører, som Findus, i all hovedsak ryker ut.

Den nye fabrikken er 10.500 kvadratmeter og har plass til flere produksjonslinjer når behovet melder seg. Ferskvarehusets totale areal er nå 25.000 kvadratmeter. Coop har investert i topp moderne teknologi i forbindelse med utvidelsen.

Ved full produksjon i tre skift 24/7 vil Ferskvarehuset ha rundt 80 heltidsansatte fra 13 nasjonaliteter.

Coop bruker norske råvarer så langt som mulig. Lokale og kortreiste råvarer står sentralt i den norske sesongen. I importsesongen har Ferskvarehuset tett dialog med Coop sin organisasjon for innkjøp av råvarer i utlandet.

Store tall

Foto

Ferskvarehuset produserer årlig 200 tonn ruccola for Coop.

 

Saken fortsetter under annonsen

Noen utvalgte tall om produksjonen hos Ferskvarehuset:

  • 40 typer salatblandinger, blant annet 200 tonn ruccola årlig

  • Mer enn 20 produkter med frosne grønnsaker

  • 9 tonn poteter per time til produksjonen av pommes frites

  • I løpet av høsten tar fabrikken imot 300 tonn blomkål, direkte fra bøndene i nærmiljøet

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb