Fredsprisen til Verdens matvareprogram
Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen kunngjorde prisen fredag formiddag.
Kampen mot sult og for matsikkerhet
Organisasjonen får fredsprisen for sin innsats i kampen mot sult, for sine bidrag til å skape forutsetninger for fred i konfliktutsatte områder, og for å være en pådriver i arbeidet mot bruken av sult som et våpen i krig og konflikt.
«Verdens Matvareprogram står sentralt i det multilaterale samarbeidet for å gjøre matsikkerhet til et redskap for fred og har bidratt sterkt til å mobilisere FNs medlemsland til å bekjempe bruken av sult som et våpen i krig og konflikt», heter det i begrunnelsen.
Nobelkomiteen viser til at organisasjonen bidrar daglig til den forbrødring mellom nasjonene som Alfred Nobel viste til i sitt testamente, og peker videre på at organisasjonens innsats er noe alle verdens nasjoner bør kunne samles om og støtte.
Verdens matvareprogram er verdens største humanitære organisasjon for bekjempelse av sult og for å fremme matsikkerhet.
I 2019 hjalp Matvareprogrammet nær 100 millioner mennesker i 88 land som var rammet av akutt matmangel og sult. I år har koronapandemien gjort organisasjonen enda viktigere.
EAT: – Fantastisk
EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen har lenge samarbeidet med FN og årets fredsprisvinner. Hun tror tildelingen blir viktig for arbeidet framover.
– Fantastisk at Verdens matvareprogram (WFP) får Nobelprisen! Dette kommer til å bli en ekstremt viktig tildeling, er Stordalens første reaksjon til NTB.
Hun sier hun er stolt av å samarbeide med WFP, som hun nå jobber med fram mot FNs internasjonale mattoppmøte neste høst. Målet er å fremme en sunnere og mer bærekraftig matindustri for å sikre mat til hele jordas befolkning nå og i framtiden.
Prisen motiverer
WFPs norske visepresident Elisabeth Rasmusson sier hun er veldig glad for at organisasjonen endelig får denne store anerkjennelsen.
– Jeg synes dette er en veldig riktig pris og er glad for at Verdens matvareprogram nå endelig får denne store anerkjennelsen. Det er så velfortjent, sier Rasmusson til NTB.
Rasmusson, som var generalsekretær i Flyktninghjelpen fram til hun begynte i WFP i 2013, sier hun er kjempeglad på vegne av organisasjonens medarbeidere.
– De gjør en formidabel jobb hver dag i noen av verdens mest kompliserte situasjoner, sier hun.
Hun mener prisen vil være en enorm motivasjon for sine kolleger.
Fantastisk anerkjennelse
Generalsekretær i FN-sambandet Anne Cathrine Uteng da Silva omtaler årets fredspris til Verdens matvareprogram (WFP) som en fantastisk anerkjennelse.
– Min umiddelbare reaksjon er at dette er veldig stas og litt overraskende. Det er en fantastisk anerkjennelse. Verdens matvareprogram bistår opp mot 90 millioner mennesker hvert år, og ikke minst opp mot koronakrisen er dette en svært viktig organisasjon i FN, sier Uteng da Silva til NTB.
Hun synes også det er et godt valg av fredsprisvinner, fordi WFP bidrar i områder resten av verden ikke ser, men der hjelpen trengs mest.
– Det siste året har de vært svært aktive i Jemen, en av verdens største humanitære kriser og kanskje mest glemte.
Verdens matvareprogram (WFP)
-
FN-organisasjon, verdens største humanitære organisasjon, med mål å bekjempe sult og fattigdom.
-
Opprettet i 1963, som en del av «mat for fred-programmet».
-
Driver i dag nødhjelpsarbeid og utviklingsprosjekter med rundt 11.000 ansatte.
-
Bidrar med mat og hjelp til 86 millioner mennesker i over 80 land.
-
Får ikke kjernebidrag fra FN, men finansieres med frivillige bidrag fra stater, private organisasjoner, bedrifter og privatpersoner.
-
Norge er en av de største bidragsyterne, hittil i år har Norge bidratt med 800 millioner kroner.
Kilde: fn.no