Landbruks- og matdepartementet ga administrerende direktør Ingunn Midttun Godal i Mattilsynet en lønn som ligger 8,2 prosent høyere enn hennes forgjenger Harald Gjein. 

Foto

Terje Bendiksby / NTB scanpix

 

Lønnshopp for Mattilsynets nye sjef

Publisert: 28. februar 2020 kl 11.16
Oppdatert: 28. februar 2020 kl 11.16

Dagens Perspektiv har fått tilgang til lønnslistene for de statlige lederne i 2018 og 2019 fra Kommunaldepartementet (KMD), som har et overordnet ansvar for statens arbeidsgiverpolitikk. Av disse listene fremgår det hvilke toppledere som kom best ut av lønnsforhandlingene i fjor.

SSBs lønnsstatistikk for 2019 viser at de statlige lederne fikk i snitt 4,8 prosent i lønnsøkning i fjor, mens arbeidstakere i Norge ellers fikk gjennomsnittlig 3,6 prosent. Nyheten har allerede spisset temperaturen foran årets lønnsoppgjør.

På nivå med forrige jobb

18. oktober 2019 ble Ingunn Midttun Godal beskikket, som det heter hos Kongen i statsråd, som ny administrerende direktør i Mattilsynet.

Årslønnen hennes er fastsatt til 1.590.000 kroner, 120.000 kroner mer – 8,2 prosent – enn forgjengerens.

Slik kommenterer Ingunn Midttun Godal selv lønnen:

– Lønn var ett av temaene i dialogen med departementsråden i forbindelse med rekrutteringsprosessen. Utgangspunktet var det lønnsnivået jeg hadde i min tidligere jobb. Resultatet ble også om lag på det nivået.

Saken fortsetter under annonsen

Ingunn Midttun Godal er utdannet sivilingeniør fra Institutt for kjemiteknikk ved NTH i 1992. Hun har deltatt på flere lederutviklingsprogrammer både nasjonalt og internasjonalt. Midttun Godal har hatt ledende stillinger i Det Norske Veritas (DNV), Mattilsynet, Klima- og forurensningsdirektoratet og Arbeids- og velferdsetaten (NAV). Fra 2016 og fram til tiltredelsen som toppsjef i Mattilsynet jobbet hun som leder i DNV GL Business Assurance.

Landbruks- og matdepartementet har skriftlig besvart to spørsmål fra Matindustrien:

– Hvordan begrunner Landbruksdepartementet lønnsøkningen?

– Denne lønnen er sammenlignbar med andre tilsvarende lederstillinger i staten. Lønnen til den nye administrerende direktøren i Mattilsynet er dels knyttet til stillingens store ansvarsområde og dels fastsatt ut ifra lønnen hun hadde i tidligere arbeidsforhold.

– Omfattes den nytilsatte direktøren i Mattilsynet også av lønnsoppgjøret for 2020?

– Vurdering av lønn vil være basert på kontrakt og mål- og resultatkrav.

Gikk etter rapportskandale

Saken fortsetter under annonsen

Etter åtte på toppen i Mattilsynet gikk Harald Gjein av 24. mai i 2019. Bakgrunnen var avsløringene om en serie feil i en Mattilsynet-rapport fra en minkfarm med 9.600 dyr i Sandnes i Rogaland.

Foto

Harald Gjein gikk av i mai 2019 med en årslønn på 1.490.000 kroner. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

 

– Mattilsynets troverdighet står og faller på at samfunnet har tillit til at tilsyn, veiledning og saksbehandling utføres på en korrekt måte. På bakgrunn av denne situasjonen finner jeg det riktig å fratre min stilling, slik at andre kan lede Mattilsynets viktige arbeid videre, sa Gjein da han gikk.

LES MER | Tre departementssjefer tjente mer enn statsministeren i 2019 

På landbrukstoppen

Tallene Dagens Perspektiv har mottatt fra Kommunaldepartementet, der den statlige arbeidsgiverpolitikken forvaltes, viser at den nye sjefen for Mattilsynet går helt til topps blant de statlige lederne som ligger til Landbruks- og Matdepartementet. Her er tallene for 2019:

  • Departementsråd Leif Forsell (avtroppende): 1.495.000 + 3,5 %

  • Ekspedisjonssjef Hanne Yssen: 1.240.000 + 3,3 %

  • Ekspedisjonssjef Gunnar Hagen: 1.240.000 + 3,3 %

  • Ekspedisjonssjef Pål Vidar Sollie 1.240.000 + 3,3 %

  • Ekspedisjonssjef Anne Marie Glosli 1.255.000 + 3,3 %. Glosli er påtroppende departementsråd, hennes nye lønn er ikke kjent.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb