Alvhild Hedstein fra Bama blir styreleder i den nye næringsklyngen.  

Foto

Ragnar V. Pedersen

Samler emballasjeaktørene i ny klynge

Publisert: 20. november 2020 kl 14.45
Oppdatert: 20. november 2020 kl 14.45

Nordmenn ønsker å leve bærekraftig. Vi ønsker å kjøpe ansvarlige produkter, pakket i miljøvennlig emballasje som lar seg gjenvinne. Problemet er at systemet som strekker seg fra emballasjeutvikling, via produksjon, innsamling og gjenbruk ikke fungerer spesielt godt. Altfor lite av det vi pakker i emballasje kan resirkuleres eller gjenbrukes. Ressurser går til spille og vi belaster miljø og klima mer enn vi bør. Dette er store globale utfordringer som også er norske, skriver Emballasjeforeningen i en pressemelding.

Mange sterke aktører

Store utfordringer krever sterke samarbeid for å løses. Nå går næringsmiddelprodusenter som Bama, Orkla, Tine og Brynhild sammen med Norgesgruppen, Rema 1000, teknologi og systemaktører som Tomra, Tronrud Engineering og ROAF inn et nystartet og ambisiøst klyngesamarbeid.

Her er også VPK Packaging og Glomma Papp med i tillegg til ledende kompetansemiljøer i Nofima, Emballasjeforeningen, NTNU, Sintef og Norsus.

Foto

Circular Packaging Cluster har satt seg ambisiøse mål. (1.) Redusere barrierer mellom leddene og aktørene i verdikjeden for emballasje og (2.) Bidra til markedsutvikling for resirkulerte materialer.

 

Dette er noen av de til sammen 45 aktørene som nå har bestemt seg for å samarbeide for å fjerne hindringer som står i veien for en mer bærekraftig og sirkulær verdikjede på emballasje.

– Norge er et velorganisert samfunn hvor vi kan få til en utvikling som er vanskeligere andre steder i verden. Vi har høy kompetanse som skal hjelpe oss å utvikle gode løsninger og vi har en befolkning som er motiverte for å leve mer bærekraftig. Det er vår jobb å gjøre dette mulig, sier Alvhild Hedstein, leder av styret i Circular Packaging Cluster og til daglig direktør for bærekraft og innovasjon i Bama.

Saken fortsetter under annonsen

Utvalgt satsingsområde

Initiativet mottok i går støtte fra nærings- og fiskeridepartementet og klyngeprogrammet i Norge gjennom tildelingen av Arena status. Dette er en formell klyngestatus som regjeringen gir noen få utvalgte satsingsområder som har et særskilt fremtidsrettet potensial.

emballasjeforeningen_klyngetildeling_191120 from Media Service AS on Vimeo.

De mest betydelige effektene av et mer sirkulært system vil relatere seg til å erstatte, resirkulere eller endre plastemballasjen. Det er her systemet har sine største utfordringer.

Foto

– Endelig, sier Kari Bunes i Emballasjeforeningen om den nye næringsklyngen.

 

– Nå har vi endelig klart å samle alle de ledende aktørene i emballasjens verdikjede. Sammen skal vi skape verdens mest effektive og sirkulære verdikjede for emballasje, sier Kari Bunes i Emballasjeforeningen.

Saken fortsetter under annonsen

 

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb