900.000 nordmenn handler i Sverige én gang per måned eller mer. Mange bruker butikkene i Sverige som sine faste butikker, og legger kun suppleringshandelen til sin lokale nærbutikk, viser en fersk undersøkelse fra Nielsen.

Nielsen-undersøkelse

Tapte 9,1 milliarder på grensehandel

Publisert: 14. mai 2020 kl 15.48
Oppdatert: 15. mai 2020 kl 08.28

Summen tilsvarer mer enn den totale dagligvareomsetningen i tidligere Østfold fylke alene, eller nesten 170 butikker. Dette bekrefter Nielsen data fra Norsk dagligvare etter innføring av reiserestriksjoner.

I et land med 5,4 millioner innbyggere har det store økonomiske konsekvenser når 900 tusen tar turen over grensen for å handle dagligvarer månedlig eller oftere. Lekkasjene har en merkbar økonomisk konsekvens for norsk dagligvarehandel. 

Gjennomsnittsnordmannen la igjen cirka 37 600 kroner på dagligvarer i butikkene til Coop, Norgesgruppen, Rema 1000 eller Bunnpris i 2019, mens østfoldingene nøyde seg med vel 30 000 kroner. Akershus og Oslo ligger også langt under gjennomsnittet og det er nærliggende å dra slutningen at mye av det tapte salget skyldes grensehandel. Østfold, Akershus og Oslo tapte til sammen nesten 9,1 milliarder i 2019. 

– Når nordmenn skal forklare hvorfor de legger dagligvarehandelen til Sverige, sier brorparten at det er prisnivået som er avgjørende, sier Hege Witsø-Bjølmer, Retailer Vertical Director i Nielsen, i en pressemeldfing.

Utover pris er det åpenbart at grensehandel for mange forbrukere dreier seg om tradisjoner, og Witsø-Bjølmer legger raskt til:

– For mange nordmenn er det tydelig at turen er selve målet. En del av en fast tradisjon med venner eller familie.

I undersøkelsen kommer det også frem at 18 prosent sier at de ikke grensehandler av prinsipp for å støtte de norske dagligvarebutikker. 

Saken fortsetter under annonsen

Det er tydelig at det er mange kategorier med særavgifter som er særlig utsatt for handelslekkasje til Sverige. De mest utsatte produktene finnes innenfor tobakk, kjøtt, øl, brus, og godteri. Hele 44 prosent av de som grensehandler mer enn en gang i året kjøper brus hver gang. Og når de nevner hvilke merker de kjøper i Sverige i forhold til Norge, er de kjente brusmerkene høyt oppe på listen.

– Når en betydelig andel av salget til de største varegruppene i norsk dagligvarehandel gjøres jevnlig i Sverige, har det stor betydning for omsetningen i norsk dagligvare, sier Witsø-Bjølmer. 

Undersøkelsen «Norsk-svensk Grensehandel 2020» viser hvor utbredt grensehandel er, og hvor store de kronemessige konsekvensene er for norsk handel.

– Rapporten tyder på at mange nordmenn nær grensen bruker Sverige til sine hovedinnkjøp av dagligvarer. Sammen med de eksplosive vekstratene for tidligere Østfold fylke etter utbrudd av Covid-19 med stengte grenser, viser dette behovet for handling dersom det er et mål å begrense lekkasjene, sier kommunikasjonsansvarlig i Nielsen Norge, Gunnar Portvik.

I grensehandelsbyen Strömstad gjøres det nå politiske fremstøt for å få Norge til å åpne grensene igjen. Den ferske Nielsen-undersøkelsen gjør det lett å forstå hvorfor.

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb