Her er det «Søndagssteiken fra barndommens rike» som Christian André Pettersen er i ferd med å forberede. Foto: Norsk gastronomi, NTB

Bocuse d'Or i gang – Norge serverte mat fra ferdaskrin

Publisert: 27. september 2021 kl 08.19
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

For å speile pandemitidens utfordringer for restaurantene hadde nemlig den prestisjetunge kokkekonkurransen i franske Lyon satt takeaway på menyen som skal serveres de tolv strenge dommerne.

Inspirert av et ferdaskrin fra 1680 på Maihaugen har det norske laget en luksusutgave anno 2021 i flere etasjer. Omtalen trekker fram tradisjonen for slik medbrakt mat tilbake til vikingtiden – med en dash asiatisk inspirasjon. Ideen fikk det norske laget tidligere i år.

– Det er viktig å ha en tydelig nasjonal identitet i det vi gjør. Designstilen på boksene heter japandi, som er en fusion mellom japansk og nordisk designtradisjon. Christian Andre er vokst opp i Norge, men hans mor er fra Filippinene, og han bærer med seg den dobbeltheten – og det ville vi jobbe med, forteller daglig leder Arne Sørvig i Stiftelsen Norsk Gastronomi, som organiserer den norske deltakelsen, på telefon til NTB fra Lyon og konkurransens første dag.

Søndagssteik  

Og oppi ferdaskrinet kom forretten «Tradisjoner fra hagen», en cherrytomat marinert i aromatisk olje og hvitbergknappblomster, servert med persille og sennepsmajones samt selleri- og steinsoppchips. Hovedretten var «Tradisjoner fra havet», med tigerreke med masse godsaker, før det vanket desserten «Tradisjoner fra engen» med glaserte søttomater og hylleblomst.

«Rettene gjenspeiler hans åpenhet for internasjonal inspirasjon, og hans respekt for lokale bønder», heter det om Christan André Pettersens valg av retter.

Ferdaskrinet ble servert dommerne klokken 12.55 søndag, før Pettersen og hans lag skulle levere dagens andre oppgave klokken 13.30 – en fatrett. Og her forklarer Sørvig at man ville gjenskape følelsen av søndagsmiddagen som vi vokste opp med. Norges bidrag fikk tittelen «Søndagssteik fra barndommens rike», og er i kortversjon en brassert oksebog med norske rotgrønnsaker, timian og pepper.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi vet ingenting om dommernes oppfatning før mandag klokken 18. Da først vet vi hvordan de har dømt. Men jeg har smakt dette mange ganger, og det er helt fantastisk, sier Gastrononomisk Institutt-sjefen.

Maratoninnspurt  

Christian André Pettersen stilte på kjøkkenet klokken 8 søndag morgen og tro til sammen med det norske laget i det som kan sammenlignes med en beinhard innspurt – etter et to år langt maraton. Så lenge har han nemlig trent på helgens konkurranse. Og i Lyon er presset beinhardt: 

– Du skal prestere hele tiden. Deltakerne observeres kontinuerlig på kjøkkenet, der arbeidsmåte, teknikk, metoder, hvordan du skjærer i maten og alt vurderes, i tillegg til at resultatet bedømmes, sier Sørvig.

Alt foregår i en stor hall, der hvitkledde kokker er i sving foran en tribune med 3.000 publikummere – utstyrt med flagg, supportertøy, bjeller og fløyter.

– Det er som et VM i håndball, som et sportsevent. Det er mange i Norge som ikke forstår hvor stort det er. Men bare Europafinalen ble sett av åtte millioner strømmet på internett, sier Sørvig om begivenheten som også livestrømmes.

(©NTB)

Saken fortsetter under annonsen

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb