Illustrasjonsfoto

Dansk dagligvarekjempe dropper «turbokylling»

Publisert: 8. juni 2021 kl 08.58
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

Beslutningen kommer etter en flerårig dialog med dyrevernorganisasjonen Anima, som kaller fremskrittet et «vendepunkt for kyllinger i norden». Over 20 millioner kyllinger påvirkes av beslutningen.

Med over 650 butikker selger Salling Group ifølge Anima mer enn hver tredje solgte kylling i dansk dagligvarehandel.

I løpet av september i år vil tre av fire kyllinger være sakterevoksende kyllinger i alle Salling Group-kjedene, mens de resterende hurtigvoksende kyllingene i det faste, ferske sortimentet blir utfaset de etterfølgende månedene.

Ifølge planen skal utfasingen av den såkalte turbokyllingen skje for alle kyllingprodukter i konsernet. Skiftet er en del av en større utvikling, og senere vil også andre velferdsparametre bli sett på, blant annet plassforholdene.

– Vi er glade for at vi har lykkes med å lage en plan for hvordan vi kan heve nivået på kyllingvelferden i alle våre butikker. Vårt initiativ vil bety økt dyrevelferd for 20 millioner kyllinger årlig. Vi gjør dette så raskt som det er praktisk mulig, både i Netto, Føtex og Bilka, og håper at våre kunder vil ta godt imot initiativet, sier pressesjef Kasper Reggelsen i Salling Group i en pressemelding.

Turbokyllingen har fått navnet sitt etter sin unaturlige raske vekst, hvor kyllingen vokser fra 50 gram til over 2 kg på 35 dager. Dette medfører betydelig velferdsproblemer som gangvansker, pusteproblemer, organsvikt og nedsatt immunforsvar.

Over 9 av 10 (97,47%) turbokyllinger kan ikke gå normalt, ifølge en studie fra Norges miljø-og biovitenskapelige universitet (NMBU), og halthet er ifølge Veterinærinstituttet en stor velferdsutfordring (Dyrehelserapporten 2020).

Saken fortsetter under annonsen

Hos dyrevernorganisasjonen Anima har Salling Groups beslunting fått store ord med på veien.

– Salling Group sementerer at dette er veien å gå for dagligvarekjedene. Når en markedsleder sier nei til å presse kyllinger i industrien til det ytterste for å spare noen kroner, så flytter det hele markedet i Danmark og i resten av Norden. Dette er en stor beslutning og et viktig vendepunkt for alle slaktekyllinger i Norden, hevder kampanjeleder Niklas Fjeldberg i Anima.

Fjeldberg mener tiden nå er moden for at også alle norske dagligvarekjeder tar ansvar, og forstår at dette er veien å gå.

Dialogen mellom Anima og Salling Group om kyllingvelferd startet i 2017. Utgangspunktet for dialogen har fra dyrevernorganisasjonens side vært at hele markedet bør omstilles til et nivå som matcher European Chicken Commitment (ECC), som nettopp har kyllingenes vekst og plassforhold i sentrum.

I Norge fjernet Rema 1000 «turbokyllingene» i 2018, og dagligvarekjeden vil i år følge alle kriteriene i ECC-standarden for sitt sortiment.

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb