Riktig emballasje er viktig for industrien. Det året Nøgne Ø tappet på 0,33-flasker i stedet for 0,5, var en katastrofe, innrømmer markedssjef Tom Young.

Foto

Georg Mathisen

 

Katastrofe å bytte emballasje for Nøgne Ø

Publisert: 26. april 2021 kl 12.52
Oppdatert: 26. april 2021 kl 12.52

Det ble en dyr erfaring. Nøgne Ø var en suksesshistorie helt til Grimstad-bryggeriet byttet til mindre flasker.

Nå er vi tilbake på 0,5 liter på alt

Trodde på markedet

– I 2015–16 la vi om fra 0,5-flasker til 0,33. Vi mente at markedet etterspurte det. Utelivsmarkedet ville ha 0,3-flasker i kjøleskapene – de sa at «alle kjøleskapene våre er bygget opp for 0,33 boks eller flaske». Vi hoppet rett inn i det, nesten blindt. Det var en katastrofe, sier Tom Young.

Regnestykket var ganske enkelt. Kundene på Vinmonopolet hadde pleid å kjøpe én halvlitersflaske. Nå kjøpte de én 0,33-flaske i stedet.

– Det var ingen som kjøpte to flasker 0,33. Salget stupte. Vi pinte oss gjennom den fadesen i et års tid. Nå er vi tilbake på 0,5 på alt, sier Young.

Unntaket er alkoholfritt: Det alkoholfrie ølet tappes hos CB i Kristiansand, som ikke har mulighet til å tappe på 0,5-flasker.

Saken fortsetter under annonsen

Hver tredje øl på boks

Rundt en tredjedel av ølet fra Nøgne Ø selges på boks. Men det er hverken fordi dagligvarekundene forlanger det eller fordi det er pant på boksene, forklarer Tom Young.

Foto

Tom Young i Nøgne Ø er godt fornøyd med både panteordning og returpunkter for glass som gode miljøløsninger. Foto: Georg Mathisen

 

– Vi var ganske tidlig ute med boks blant håndverksbryggeriene. Der er det en stor fordel å være eid av Hansa: Vi hadde muligheten hos CB og hos Borg. Boks er god emballasje. Så mener vi at boks passer til noen produkter, mens flasker passer best til mange andre. Ølet i fatlagringsserien vår, for eksempel, synes vi passer best på litt stilige «champagneflasker». Det er estetisk og praktisk.

Bryggeriet har lite praktisk arbeid med panteordningen:

– Vi passer på å få riktig strekkode og pantemerke på boksene; ellers er vi ikke involvert i panteordningen annet enn at vi leverer inn testflasker eller -bokser til Infinitum for å få dem registrert. Men panteordningen er en fin ting og sørger for at nesten 100 prosent kommer i retur. Heldigvis er det det samme med returpunktene for glass. Der kommer også over 90 prosent i retur. Hadde det ikke gjort det, ville vi tenkt på å bruke boks til flere produkter, hvis det hadde vist seg at glass var en dårligere miljømessig løsning, fastslår Tom Young.

 

Saken fortsetter under annonsen

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb