Illustrasjonsbilde

Mattilsynet

Smittekilden til salmonellautbrudd funnet

Publisert: 11. mars 2021 kl 21.17
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

– Flere av personene som har blitt syke, har oppgitt å ha smakt på rå karbonadedeig, som sannsynligvis er produsert av råvare fra dette partiet, sier Karina Kaupang, direktør for avdeling mat i Mattilsynet, i en pressemelding.

Norgesgruppen tilbakekaller kjøttdeig, karbonadedeig og burgere merket med enkelte holdbarhetsdatoer. Produktene er produsert av Norfersk. Alle er utgått på dato, men forbrukere kan fortsatt ha disse hjemme i fryseren. Forbrukere oppfordres til å kaste eller levere produktene tilbake til butikken.

– Mattilsynet jobber med involverte virksomheter for å finne ut om også andre produkter skal kalles tilbake. Noe av partiet har blitt solgt til andre virksomheter og vi jobber fortsatt med å spore dette, sier Kaupang.

Partiet med storfekjøtt ble importert til Norge av Prima Jæren. Mattilsynet følger opp virksomheten, som har deler av partiet på fryselager. Mattilsynet har båndlagt disse varene.

Mattilsynet samarbeider med Folkehelseinstituttet, Veterinærinstituttet og kommunehelsetjenesten i sporingsarbeidet.

Den aktuelle prøven av kjøttpartiet ble tatt av Prima Jæren selv, i slutten av januar i år. Innledende analyse viste funn av salmonella. Veterinærinstituttet identifiserte at det er snakk om Salmonella Enteritidis gjennom egne analyser. Da FHI oppdaget at folk var blitt syke av Salmonella Enteritidis, sammenliknet Veterinærinstituttet og FHI prøvene, og fant at de var genetisk like. Begge prøvene ble analysert ved hjelp en metode som kalles helgenomsekvensering.

Varmebehandling dreper bakteriene

Saken fortsetter under annonsen

Det gjøres med jevne mellomrom funn av salmonella i importert kjøtt. Når bakterien oppdages, må kjøttet behandles slik at det ikke lenger utgjør smitterisiko, for eksempel ved varmebehandling. Mattilsynet undersøker nå hvordan kjøtt som utgjør en smitterisiko har kommet på markedet.

God kjøkkenhygiene og god håndhygiene kan hindre at man blir syk av salmonellabakterier fra råvarer. Tilstrekkelig koking eller gjennomsteking, dreper bakteriene. Nå du lager mat bør du alltid bytte redskap mellom de ulike råvarene, og mellom råvarer og ferdiglaget mat. Alternativet er å vaske redskapene godt mellom hver oppgave. På den måten unngår du å overføre sykdomsfremkallende bakterier fra en råvare til en ferdig rett.

Forbrukere som mistenker at de er syke etter å ha spist produkter med salmonella, må ta kontakt med lege.

Fakta om utbruddet:
Det er så langt registret 22 tilfeller av smitte. 19 tilfeller har fått påvist salmonellabakterier med lik genetisk profil. FHI melder at prøvene er tatt i slutten av januar og frem til siste uke av februar (uke 4-8). De smittede er bosatt i Viken (11), Oslo (3), Innlandet (2), Vestfold og Telemark, Agder, Rogaland, Vestland, Møre og Romsdal og Nordland. 10 av tilfellene har vært innlagt på sykehus.

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb