«Vi dyrker nye politikere» står det på en plakat av landbruksminister Olaug Bollestad (KrF), statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Jan Tore Sanner (H). 

Foto

Terje Pedersen | NTB

Traktorer demonstrerte foran Stortinget

Publisert: 11. mai 2021 kl 14.40
Oppdatert: 11. mai 2021 kl 16.16

– Vi har møtt opp her i dag med sikte på å vise alvor. Situasjonen som landbruket nå står i, er et veiskille, sa leder Lars Petter Bartnes i Norsk Bondelag i en appell foran Stortinget.

Foto

Traktorer fra hele landet kjørte tirsdag inn til Oslo sentrum. Der demonstrerte bondeorganisasjonene i forbindelse med jordbruksoppgjør. Foto: Stian Lysberg Solum | NTB

 

Iherdige tut fra traktorhornene ljomet mellom byggene rundt Stortingsplassen mens Bartnes talte til de frammøtte.

– Vi er sterkt bekymret for utviklingen. Norsk landbruk trenger en endring i en annen retning, sier han, som understreker at næringen trenger et betydelig inntektsløft framover.

Torsdag ble det brudd i årets jordbruksoppgjør. Bøndene har refset statens tilbud i oppgjøret, som var på rundt 900 millioner kroner. Det er langt unna bøndenes krav på 2,1 milliarder kroner.

Avstanden har skapt stor skuffelse i bondeorganisasjonene.

John-Erik Skjellnes Johansen har kjørt lengst for delta i tirsdagens demonstrasjon. Johansen, som er styremedlem i Norges Bondelag, har tilbakelagt 100 mil helt fra Dønna i Nordland.

Saken fortsetter under annonsen

– Det var langt, men det har vært helt fantastisk å møte så mye engasjement på veien, sier han.

– Engasjementet gir meg yrkesstolthet. Det gjør at jeg kan stå her rakrygget med bondegenseren på meg her i dag og ta en for laget, sier Johansen.

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb