Foto:Anima

Anima utfordrer Coop i reklamekampanje

Publisert: 18. februar 2022 kl 13.10
Oppdatert: 21. februar 2022 kl 09.10

I en kampanje som blant annet omfatter helsides annonser i omtrent 20 av landets største aviser, ber Anima Coop om lov til å dokumentere forholdene i en konvensjonell hall for hurtigvoksende kyllinger.

I annonsene viser dyrevernorganisasjonen til en undersøkelse de har fått utført ved hjelp av Yougov. Der svarer tre av fire respondenter at dagligvarekjedene bør vise frem forholdene slaktekyllingene deres lever under.

Ifølge kampanjeleder Niklas Fjeldberg i Anima, står Coop alene i dagligvarehandelen om å hittil ikke ha tatt noen betydningsfulle skritt når det gjelder å fase ut såkalte «turbokyllinger».

– Det er ganske enkelt altfor svakt, sier Fjeldberg i en pressemelding.

«Turbokyllinger» av rasen Ross 308 er fremavlet til å vokse unaturlig raskt, noe som medfører en rekke veldokumenterte helseutfordringer.

– Turbokyllinger har ingen fremtid i dagligvarehandelen. Hvis dagligvarekjedene ville, kunne de alle bestemt en tidsfrist for utfasing i dag. Og om Coop mener produksjonen er god nok så må det minste vi kan forvente være at de er åpner opp dørene og viser hele sannheten om kyllingenes forhold, mener Fjeldberg.

Senior kommunikasjonsrådgiver i Coop, Knut Lutnæs, er uenig i Animas fremstilling, og mener de stiller urealistiske krav når de ber om innpass i produksjonshallene.

Saken fortsetter under annonsen

– Det kan jeg ikke si ja eller nei til. Det er ikke opp til oss, men opp til produsentene. Vi er opptatt av åpenhet, men vi vil ikke pålegge krav til produsentene som kan være inngripende. Det må vi eventuelt komme tilbake til, sier Lutnæs til NRK.

Han påpeker at Coop i mange år har tilbudt flere kyllingprodukter som ikke er fra den hurtigvoksende rasen, slik at kundene kan velge selv. Han sier også at dyrevelferdsnivået i Norge er på verdenstoppen og at at Coops hovedleverandør, Den Stolte Hane, ligger på toppen i BBFAW Nordics målinger på dyrevelferd.

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb