Bondelaget sier nei til tilleggsforhandlinger
Bakgrunnen for brevet er kostnadsøkningene i jordbruket, særlig på strøm og kunstgjødsel, gjennom vinteren.
Leder Kjersti Hoff i Norsk Bonde- og småbrukarlag er skuffet over at Bondelaget ikke vil være med.
– Vi mener tilleggsforhandlingene, vår risikoavlastning i hovedavtalen, er det beste alternativet for at jordbruket sammen med staten kan finne løsninger i en så spesiell situasjon som vi har nå, sier hun i en pressemelding.
– Sliter med å betale regningene
Frykten hos Småbrukarlaget har vært at hvis ikke disse kostnadene forhandles om før i de ordinære forhandlingene, så vil ikke kompensasjon komme før i februar 2023.
– Vi får alvorlige bekymringsmeldinger fra hele landet. Bøndene sliter med å betale regningene. Tilleggsforhandlinger hadde vært den beste løsningen for å takle kostnadsveksten nå. Da kunne vi sett på jordbruket i sin helhet og blant annet inkludert priser, sier Hoff.
Bondelaget svarer med at det er de effektive og målrettede ordningene som har vist seg avgjørende for situasjonen landbruket og bonden står i.
– Vi ønsker ikke å sette i gang en bred prosess med tilleggsforhandlinger nå. Nå vil Bondelaget bruke all kraft for å få best mulig resultat for bonden i vårens jordbruksforhandlinger, sier leder Bjørn Gimming.
– Kritisk for våronna
Bondelaget viser til at den kraftige prisøkningen på gjødsel siden tilleggsforhandlingene i høst, har gjort at nesten 30 prosent av norske bønder ennå ikke har kjøpt inn. Tilgang på gjødsel er det mest kritiske før våronna, understreker Gimming.
– Sannsynligheten er stor for at bønder som ennå ikke har kjøpt gjødsel, vurderer å redusere gjødselbruken. Det kan gi lavere norsk matproduksjon, og det vil vi unngå. Vi trenger målretta tiltak for å unngå det, og vil ha Småbrukarlaget og Landbruksdepartementet med på det, sier han.
Også Hoff er bekymret over prisveksten på gjødsel.
– Mange bønder står nå i en situasjon hvor de ikke har råd til å kjøpe inn, eller hvor mengden gjødsel må reduseres drastisk. Det vil gå ut over sjølforsyninga vår, sier hun.
(©NTB)