Runar Hollevik i Norgesgruppen, Per Hynne i Coca-Cola Europacific Partners, Nortura Anne Marit Panengstuen og Tines Gunnar Hovland møtte denne uka landbruks- og matminister Sandra Borch for å diskutere en mer klimavennlig matbransje. 

Foto

Norgesgruppen, Torbjørn Tandberg, Coca-Cola, Tine og Nortura

 

Borch roser matbransjens klimasatsing

Publisert: 3. februar 2022 kl 14.35
Oppdatert: 3. februar 2022 kl 14.38

Slik oppsummerer landbruks- og matminister Sandra Borch møtene med sentrale næringslivsaktører innen mat- og landbrukssektoren denne uka.

Konsernsjef i NorgesGruppen, Runar Hollevik, leder arbeidet og presenterte Skiftnotatet for mat og landbruk. Notatet er et samarbeid mellom Tine, Nortura, Bama, Yara, Coca-Cola, Arntzen de Besche, PwC, NMBU og Skift.

Hele verdikjeden må med

– Fellesskap er stikkordet og skal vi få til de store skiftene må vi jobbe sammen i hele verdikjeden. Vi vil opp i Champions League og da må vi prioritere tiltak som monner, sier Hollevik.

LES MER | Topptung klimasatsing i Mat-Norge

Fire prioriterte prosjekter

Aktørene har igangsatt fire sentrale prosjekter som skal bidra til varige endringer, kutt i klimagassutslippene og samtidig styrke konkurransekraften til norsk matproduksjon.

Saken fortsetter under annonsen

Coca-Cola leder et samarbeidsprosjekt på plastemballasje hvor målet er økt innsamling og økt grad av resirkulering, blant annet gjennom bruk av ny teknologi.

– Norge bør være et foregangsland når det gjelder utvikling av sirkulære emballasjeløsninger, og som store næringslivsaktører har vi et ansvar for å dele erfaringer og lede utviklingen på emballasjeområdet, sier Per Hynne i Coca-Cola Europacific Partners.

LES MER | Varsler bærekraftig taktskifte for norsk matproduksjon

Tine og Nortura leder to samarbeidsprosjekter knyttet til biogass- og gjødsel samt dyrefôr. Aktørene vil gjøre verdikjeden for mat mer sirkulær, ved å benytte matavfall og restråstoff til produksjon av nye råvarer, biodrivstoff, biogjødsel og dyrefôr. Ministeren fikk høre om Norges første larvefabrikk som på sikt skal kunne gi både fôr, menneskemat og gjødsel. Prosjekter som dette kan dermed bidra til å redusere behovet for soya og importert protein.

Norgesgruppen har igangsatt et samarbeidsprosjekt knyttet til matsvinn ved å få holdbarhetsdatoen med strekkoden/2D-koden på matvarer. Dette kan bidra til bedre prognoser til leverandørene, mindre svinn i butikk og på sikt mindre svinn hos forbruker.

Industri og akademia samhandler

Samarbeid om kunnskapsutvikling og nye løsninger er vesentlig for å skape et bærekraftig samfunn.

Saken fortsetter under annonsen

– For NMBU er det viktig å bidra der vi kan for å øke takten i omstillingen også i næringslivet, og samtidig styrke norsk bioøkonomi. Vi ønsker at den kunnskapen vi jobber fram, for eksempel innen områder som mat og teknologi, landbruk, havbruk og skogbruk blir til faktiske løsninger i samfunnet, helst så raskt som mulig, sier Finn Arne Weltzien, prorektor forskning og innovasjon ved NMBU.

Lærerikt for Borch

Landbruks- og matministeren takket for spennende innlegg og uttrykte at samarbeid med næringen blir viktig fremover.

– Vi skal lage en ny og forbedret handlingsplan for sirkulær økonomi med konkrete og målrettede tiltak for å redusere avfall. Her kommer en dialog med næringen til å bli viktig hvis vi skal oppnå de ambisiøse målene vi har. Jeg har lært mye i dag og jeg er glad for at det jobbes så godt på dette området, sier Borch.

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb