Bronse i baker-VM
Det er første gang det norske laget deltar i det som blir regnet for å være verdens viktigste og mest prestisjetunge konkurranse for bakere, skriver Baker- og konditorbransjens landsforening (BKLF) i en pressemelding.
Landslagstrener Kjetil Dale Aas sier at han er utrolig stolt og ydmyk over hva dette laget har klart å prestere. Tom for ord og full i følelser, takker og berømmer han laget som deltok og som klarte å sikre seg bronse:
– Dette er bare helt fantastisk, sier han.
Det norske laget
Det norske laget i VM bestod av Rémy Corbet fra Mesterbakeren, Trude Brendehaug fra Bollebar og Xiao Juan Peng fra Naustdal Dampbakeri.
De konkurrerte mot Sør-Korea, Costa Rica, Elfenbenskysten, Danmark, Egypt, Frankrike, Marokko, Nederland, Senegal og Taiwan. Det tolvte laget, Japan, trakk seg på grunn av pandemien.
Rémy Corbet, Trude Brendehaug og Xiao Juan Peng hadde hovedansvar for hver sin kategori, som var henholdsvis brød og bagetter, søtbakst og brødskulptur. I tillegg samarbeidet laget om den fjerde kategorien – sandwich.
Norge steg opp på seierspallen sammen med vinner Taiwan og sølvvinner Nederland.
Bøyer seg i støvet
Gunnar Bakke, direktør i BKLF, var til stede i Paris:
– Dette er bare en utrolig sterk prestasjon og overgår all forventning. Jeg vet at laget og utøverne har trent utrolig mye, men det har jo andre også. Det har vært oppturer og nedturer på veien hit. Fra å holde på å droppe deltakelse til at hele laget kastet seg på og bidro. Utøverne er til syvende og sist de som har levert i denne konkurransen. Et slik resultat gir en enorm inspirasjon til senere satsinger i internasjonale konkurranser. Baker- og konditorlandslaget viser at de fortjener å være på lag med verdens beste. Jeg bøyer meg i melstøvet, sier Bakke.
Kjærlighet og norske smaker
Tema for konkurransen var «kjærlighet», og det norske laget har jobbet hardt med produkter som skulle skille seg ut på smak og estetikk.
– Vi satset på norske råvarer og norske smaker. Det er kanskje litt dristig, men norske råvarer er av høy kvalitet og gir produktene særpreg. Det gjelder både innenfor søtbakst og brød. Det er et fortrinn vi ønsket å utnytte, sier landslagsbaker Corbet.
For eksempel er grovt mel vanlig i Norge. Dette gir særpregede surdeigsbrød, og har ofte pleid å få oppmerksomhet i internasjonale konkurranser. Det norske laget kunne likevel ikke bare bruke norske råvarer, da det er krav om å bruke en viss andel fransk mel, blant annet i bagetter.
Den norske heiagjengen stilte både med allsang og norske flagg. Til og med grunnleggeren av Coupe de Monde de la Boulangerie, Christian Vabret og juryformann Makarios Papadopoulos sang med da nordmennene på tribunen stemte i med «Alt for Norge».
Coupe du Monde de la Boulangerie
-
Coupe du Monde de la Boulangerie ble for første gang gjennomført i 1992, og har siden blitt holdt hvert tredje eller fjerde år.
-
Formålet med konkurransen er å samle håndverksbakere fra hele verden for å feire faget, dele kunnskap om tradisjonelle baketeknikker og gjeninnføre verdien av bakefaget som håndverk.
-
Tolv land får være med i konkurransen, og den norske deltagelsen i årets konkurranse har stor betydning for hele den norske baker- og konditorbransjen.