Øl tappes ved Sagene bryggeri i Oslo. Både Sagene og Aass varsler at øl blir dyrere som følge av økende kostnader. Foto: Terje Pedersen | NTB
Foto

Øl tappes ved Sagene bryggeri i Oslo. Både Sagene og Aass varsler at øl blir dyrere som følge av økende kostnader. Foto: Terje Pedersen | NTB

Bryggerier rammet av strømprisene – varsler dyrere øl

Publisert: 8. august 2022 kl 08.27
Oppdatert: 8. august 2022 kl 09.05

Statsminister Jonas Gahr Støre møter mandag partene i arbeidslivet for å diskutere strømstøtte for utsatte bedrifter.

Det mener administrerende direktør Christian A.K. Aass i Aass bryggeri er langt på overtid.

Verdiskaping ingen selvfølge

– At de som er folkevalgte ikke har gjort noe med dette enda er veldig rart, hadde jeg vært i deres sko så hadde jeg ikke hatt samvittighet til å ta sommerferie før det var ordnet. Man må være tettere på og ikke ta verdiskapningen som skjer i små og mellomstore bedrifter som en selvfølge, sier han til E24.

Han får støtte av Knut Johannesen, som er daglig leder i Sagene Bryggeri. Han sier ølbrygging er strømkrevende.

– Husholdninger og bøndene har fått strømpakker, men små og mellomstore bedrifter har ikke fått noe. Det er helt klart at høye strømpriser påvirker kostnadsstrukturen til bedriftene kraftig, så politikerne bør finne en løsning, sier Johannesen til samme avis.

På spørsmål om høye strømpriser vil medføre en økning i utsalgspriser, svarer begge bryggeriene ja.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er klart det, sier Aass.

LES MER | Rekordtall fra Ringnes

Mulig avklaring mandag

Regjeringen jobber også med strømtiltak for næringslivet, men statsministeren ønsker ikke å si noe om hva som ligger på bordet nå. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal møte partene i arbeidslivet mandag klokka 10, hvor nettopp tiltak for å avhjelpe bedriftenes situasjon er tema. Regjeringen har ennå ikke en fiks ferdig løsning.

– Vi ønsker å høre med LO og NHO. De har oversikten over hvordan bedriftene har det. Dette er et sammensatt bilde, så jeg ønsker å være treffsikker på hvordan vi lager en ordning som faktisk treffet og som ikke har negative effekter, sier han.

LO er med på å se på en støtteordning for bedriftene, forsikrer leder Peggy Hessen Følsvik overfor NTB.

– Men vi er tydelige på at en sånn ordning må ha sterke begrensninger slik at den ikke kan utnyttes. Det må ikke tas utbytte eller bonuser i forbindelse med strømpakken. Det er skattepengene vi skal bruke, og da må vi være helt sikre på at det går til de bedriftene som har behov for det, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

Statsministeren møter også de parlamentariske lederne i dag, mandag, klokken 8.30 for å orientere om regjeringens arbeid med kraftkrisen. To timer senere møter han altså LO og NHO for å drøfte situasjonen for næringslivet.

Deretter skal presidentskapet vurdere om det er nødvendig å avbryte stortingsferien for å få tatt grep om strømsituasjonen.

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb