Foto

Konkurransedirektør Tina Søreide. Foto: Konkurransetilsynet

Inviterte til forliksdiskusjoner i prisjegersaken

Publisert: 21. oktober 2022 kl 00.11
Oppdatert: 21. oktober 2022 kl 08.29

Den 13. april 2018 gjennomførte Konkurransetilsynet razziaer hos Norgesgruppen, Rema 1000 og Coop Norge, der det ble tatt omfattende beslag i interne dokumenter hos kjedene grunnet mistanke om prissamarbeid.

Bakgrunnen var kjedenes avtale om å gi prisjegere tilgang til hverandres butikker, en praksis som hadde pågått i årevis og som var offentlig kjent. Konkurransetilsynet mener at det siden 2011 har blitt etablert en felles forståelse mellom kjedene der de har utviklet en praksis som har løftet prisene på en rekke produkter.

Den 15. desember 2020 fulgte tilsynet opp med varsel om gebyrer til de tre kjedene, på til sammen svimlende 21 milliarder kroner. Samtlige kjeder bestrider kategorisk å ha gjort noe galt.

­Under DLFs årlige høstmøte i Tønsberg torsdag, kom konkurransedirektør Tina Søreide inn på den såkalte prisjegersaken. Der varslet hun at det vil komme en konklusjon i saken i løpet av 2023.

Hun poengterte at kjedene og tilsynet ser svært ulikt på saken, noe som lett vil tolkes i retning av at Konkurransetilsynet vil stå på sitt.

Men deretter fulgte Søreide opp med å si at tilsynet ikke er fremmed for å inngå forlik i slike saker. Det ble i konferansesalen oppfattet som en direkte invitasjon til dagligvarekjedene om å ta kontakt.

Signaler Dagligvarehandelen fikk fra kjedehold torsdag kveld, kan imidlertid tyde på at det vil sitte langt inne for enkelte av kjedene å skulle innrømme feil i bytte mot lavere gebyrer. Det handler mer om prinsipper enn penger. Dersom man ikke har gjort noe galt, er det uaktuelt å innrømme skyld.

Saken fortsetter under annonsen

 

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb