Kraftig forsinket EMV-utredning

Publisert: 16. desember 2022 kl 13.21
Oppdatert: 16. desember 2022 kl 13.54

Utredningen om kjedenes bruk av egne merkevarer (EMV) har stor interesse for hele mat- og drikkenæringen, og ikke minst for leverandørene og de store dagligvarekjedene.

I dagligvaredebatten i Stortinget 30. mai i år sa næringsminister Jan Christian Vestre dette:

«Hvorvidt EMV-er har flest positive eller negative virkninger på konkurransen, og dermed også på priser, utvalg og innovasjon i verdikjeden for mat, er omstridt blant både forskere og markedsaktører. Derfor har vi tatt initiativ til og foreslått en utredning av EMV og vertikal integrasjon. Den planlegger vi å lyse ut innen svært kort tid».

Klare krav fra Stortinget

Dagen etter – 31. mai – fattet Stortinget en rekke enstemmige vedtak for å bedre konkurransen i dagligvarebransjen. Flere av vedtakene gjelder EMV, og her ba Stortinget regjeringen komme tilbake «raskest mulig» med å:

  • … utarbeide et regelverk som pålegger kjedene en felles merkeordning for EMV, med kjedenavn, produsent og produktets opprinnelsesland, slik at forbrukerne kan gjøre opplyste valg

  • … utrede og fremme sak til Stortinget på egnet måte om virkningene som vertikal integrasjon og EMV har på konkurransesituasjonen, prisene og utvalget. En slik sak må omfatte mulig utvidelse av kjedenes meldeplikt til Konkurransetilsynet til å omfatte kjøp eller leie av produksjonskapasitet, en begrunnelsesplikt ved forskjeller i påslag mellom EMV og uavhengige merkevarer og en hjemmel for Konkurransetilsynet eller Dagligvaretilsynet for å føre tilsyn med bruken av EMV i dagligvaremarkedet

  • … utarbeide en mer presis definisjon på hva som regnes som kjedenes egne merkevarer (EMV), for å få en bedre oversikt over totalandelen i dagligvaremarkedet

Ting tar tid

Saken fortsetter under annonsen

I begynnelsen av juli sa Næringsdepartementet dette til Mat og marked:

 «Vi jobber nå med å utarbeide mandatet for utredningen og tar sikte på å lyse ut oppdraget i september».

Vi hopper til 25. oktober og pressemeldingen fra Næringsdepartementet og statsråd Vestre:

«Arbeidet er startet opp i Nærings- og fiskeridepartementet, og et oppdrag om en ekstern utredning vil bli lyst ut i løpet av kort tid».

I Konkurransetilsynet dagligvarerapport, som kom denne uka er også temaet EMV berørt. Her heter det:

«Flere av Stortingets vedtak handler om bruken av egne merkevarer (EMV) i norske dagligvarekjeder. Her er det komplekse problemstillinger som skal utredes på oppdrag fra departementet. En ambisjon i arbeidet er å identifisere hvordan vertikal integrasjon og EMV påvirker konkurransesituasjonen, derunder prisene og utvalget i norsk dagligvare. Det arbeides med mandatene for dette arbeidet».

DLF: – Må komme raskt videre

Saken fortsetter under annonsen

Dagligvareleverandørenes forening (DLF) er blant bransjeaktørene som venter i spenning på utredning, der oppdraget altså ikke er utlyst eller mandatet klart.

Mette Hanekamhaug i Dagligvareleverandørens forening er blant bransjeaktørene som venter på EMV-redningen.

Mette Hanekamhaug i Dagligvareleverandørens forening er blant bransjeaktørene som venter på EMV-redningen.

Foto

DLF

– Vi er glade for at statsråden ser at det haster å tak i konkurransesituasjonen og EMV-problematikken i dagligvaremarkedet. Nå er det viktig at departementet kommer raskt videre med EMV-utredningen, sier kommunikasjonsdirektør Mette Hanekamhaug i DLF.

Språkrådet om «svært kort tid»

Tidsbegreper er ikke nødvendigvis enkelt. «Svært kort tid» forstås av de fleste som nettopp det. Daniel Ims er sjef for seksjon for språkrøkt og språkrådgivning i Språkrådet. Han forklarer:

– Dersom du i dagligtale snakker om å gå på butikken i løpet av «svært kort tid», forventer vi at det er snakk om de nærmeste timene.

Ims peker på at det er annerledes i politikernes verden, i dette tilfellet næringministerens.

Saken fortsetter under annonsen

– Politikerne må selv avgjøre hva de mener er rimelig tid når det brukes relative begreper som «svært kort tid» og «kort tid». Dette er det ikke Språkrådets oppgave å mene noe om, sier han.

Daniel Ims i Språkrådet. Foto: Moment Studio

Seksjonsjef Daniel Ims i Språkrådet.

Foto

Moment Studio

 

 

Ubesvarte spørsmål

Mat og marked har stilt disse skriftlige spørsmålene til statsråden:

  • Hva legger statsråden i begrepet «i løpet av kort tid»?

  • Hva er et realistisk tidsperspektiv for mandat, utlysning, utredning og høring i forhold til Stortingets klare ønske om raske tilbakemeldinger på vedtakene 31. mai 2022?

Saken fortsetter under annonsen

Henvendelsen er ikke besvart.

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb