Foto

Plastpellets. Foto: Shutterstock

Lyser ut 100 nye plastposemillioner

Publisert: 15. juni 2022 kl 08.33
Oppdatert: 15. juni 2022 kl 09.18

Handelens Miljøfond får sine inntekter fra salget av plastposer og deler ut midler til prosjekter som er med å løse plastens miljøproblemer. I fjor innførte de et eget utlysningstema for sirkulære løsninger og ombruk, og det rant inn med søknader. 

– Det er tydelig at sirkulærøkonomi er i vinden, antall søknader er klar tale. Det er gledelig, vi trenger mer av dette. Vi ser spesielt etter gode ombruksløsninger. Vi har noen gode eksempler, som Grin som har laget teknologi for smart innsamling av ombrukbar og gjenvinnbar plast, og Looping som har laget gjenbrukbar emballasje for byggevarer. Dette vil vi ha mer av, sier Sjur Kvifte Nesheim i en pressemelding. Han er analytiker og ansvarlig for sirkulærutlysningen i Handelens Miljøfond.  

Ombruk gir store utslippskutt

Nesheim viser til utslippskutt som følge av å bytte ut plastposer med handlenett.

– Hvis alle gikk over til handlenett ville vi redusert utslippet av klimagasser med 19 tusen tonn. Det beste vi kan gjøre for miljøet er å bruke ting flere ganger, så vi håper på mange ombruksprosjekter i søknadsbunken, sier han. 

Skjemaet åpent før sommeren

Foto

Sjur Kvifte Nesheim, Handelens Miljøfond. Foto: Katrine Lunke, Apeland 

Saken fortsetter under annonsen

I år er søknadsskjemaet hos Handelens Miljøfond åpent allerede fra og med 15. juni. Nesheim håper dette vil gi utslag i søknadsbunken.

– Søkerne får tilgang til skjemaet tidligere og dermed bedre tid til å tenke kloke tanker frem mot fristen 11. september. Mange reiser kanskje til utlandet og ser løsninger som ennå ikke er tatt i bruk i Norge. Forhåpentligvis kan opplevelsene på ferieturen i Norge eller utlandet inspirere til gode plastløsninger, sier han.

Kategorier

Disse kategoriene kan man søke om midler innenfor:

  • Sirkulære løsninger og redusert plastbruk
  • Økt bruk av resirkulert plast
  • Teknologi for renere hav
  • Kunnskap om miljøeffekter og miljøløsninger
  • Redusere plastforsøpling internasjonalt
  • Frivillig rydding og forebyggende tiltak

Plastposekronene virker

Hittil har 500 miljøprosjekter blitt tildelt mer enn 600 plastposemillioner fra Handelens Miljøfond. Norges største private miljøfond ble stiftet i 2017 og er handelens felles storsatsing for å løse miljøproblemer knyttet til plast, og midlene kommer fra medlemmene som betaler 1 krone for hver plastbærepose de omsetter i Norge.

Saken fortsetter under annonsen

Dagens medlemmer omsetter rundt 82 prosent av alle plastbæreposer som omsettes i Norge, og representerer mer enn 10.000 butikker. Blant medlemmene finner man alle de store norske dagligvarekonsernene, fag- og servicehandelskjeder og enkeltbutikker.

­

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb