Innen utgangen av 2022 skal Mattilsynet ha gjennomført 600 tilsyn med dyrevelferden for svin. Så langt er 342 tilsyn gjort.

Foto

Mattilsynet

 

Mange, men få alvorlige brudd på dyrevelferden for svin

Publisert: 10. mars 2022 kl 14.40
Oppdatert: 11. mars 2022 kl 08.31

Mattilsynet har gjennomført 342 tilsyn i «Nasjonal tilsynskampanje om velferd for svin 2021–2022» ved utgangen av 2021.

I 47 % av dyreholdene er det ikke funnet brudd på regelverket. I 53 % av dyreholdene er det funnet ett eller flere brudd på regelverket.

Rapporten viser hva Mattilsynet har funnet etter at litt over halvparten av tilsynene i kampanjen er gjennomført. Besetningene som får tilsyn, er et tilfeldig utvalg av norske svineprodusenter, og det er Veterinærinstituttet som har gjort utvalget.

God dialog med grisebøndene

– Så langt i kampanjen har vi møtt mange bønder som driver på en god måte, og vi har hatt god dialog med grisebønder over hele landet, sier Torunn Knævelsrud, leder for seksjon dyrevelferd i Mattilsynet.

Hun er likevel bekymret for at tilsynet har funnet brudd på regelverket i over halvparten av tilsynene.

– Men heldigvis har vi få funn som er så alvorlige at det har vært nødvendig å bruke våre mest inngripende virkemidler, sier Knævelsrud.

Saken fortsetter under annonsen

Reaksjoner mot samme bonde 

Mattilsynets mest inngripende virkemidler er overtredelsesgebyr, avvikling av dyrehold, aktivitetsforbud og politianmeldelse. 

På forespørsel fra Matindustrien opplyser Knævelsrud at det er gitt ett overtredelsesgebyr og ett delvis aktivitetsforbud i forbindelse med kampanjen:

– Disse to vedtakene er fattet overfor samme dyreholder, som hadde en forhistorie om dårlig dyrehold, sier hun.

Hun understreket at dette er funnene så langt i kampanjen. Først når alle tilsynene er gjennomført, vil Mattilsynet kunne si noe mer detaljert om tilstanden i norsk svineproduksjon.

– Vi håper funnene så langt og veiledningen vi gir på tilsyn, vil gi næringen og bøndene kunnskap og innsikt som kan bidra til å sikre god dyrevelferd i alle norske grisefjøs, sier Knævelsrud.

Rotemateriale, strø, syke og skadde dyr

Saken fortsetter under annonsen

Mattilsynet har så langt funnet flest brudd på regelverket knyttet til rotemateriale og strø. Slike brudd er funnet i henholdsvis 32 og 25 prosent av besetningene som har hatt tilsyn. Det kan innebære alt fra at grisene har litt for lite rotemateriale og/eller strø, til totalt fravær av dette.

– Nok strø er nødvendig for at grisene skal ha tørre og bekvemme liggeplasser. God dyrevelferd forutsetter også at grisene har mulighet til å utøve naturlig atferd selv om de lever innendørs i binger. Derfor er det viktig at bonden bruker nok og riktig rotemateriale til dyrene, sier Knævelsrud.

Så langt i kampanjen har Mattilsynet funnet brudd på regelverket knyttet til behandling av syke og skadde dyr i 24 prosent av besetningene.

– Dette kan omfatte alt fra at bonden har for dårlige rutiner for håndtering av syke og skadde dyr, at slike dyr ikke er plassert i en egen sykebinge, og til at griser med alvorlig sykdom, sår og skader ikke er blitt avlivet eller fått nødvendig behandling av veterinær, forteller Knævelsrud.

 

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb