Mattilsynet øver på afrikansk svinepest
Et utbrudd vil bli katastrofalt for svinenæringen og de samfunnsmessige konsekvensene store.
Afrikansk svinepest er en svært alvorlig virussykdom, som rammer både griser og villsvin. Et utbrudd vil for svinenæringen og de samfunnsmessige konsekvensene store. Sykdommen er dødelig for griser, og det finnes ingen behandling eller vaksine. Den sprer seg svært hurtig mellom gårder når den først har etablert seg. Sykdommen er ikke farlig for mennesker.
De siste årene har flere land i Europa hatt smitte, blant annet Polen, Tyskland, Italia, Romania og de baltiske landene.
– Dette er helt klart en alvorlig trussel mot norsk landbruk – og svinenæringen spesielt. Et utbrudd i et kommersielt svinehold, vil gi store samfunnsmessige konsekvenser. Å bekjempe sykdommen vil være svært ressurskrevende, sier direktør Steinar Westerberg i Mattilsynet region midt i en pressemelding.
Tett og godt samarbeid
Denne uken gjennomfører Mattilsynet, sammen med Sivilforsvaret, Bondelaget, Norsk Landbruksrådgivning, Mære landbruksskole og Nortura, en stor feltøvelse på Mære landbruksskole og Nortura Steinkjer. Øvelsen foregår over to dager og involverer mer enn 150 personer.
– For afrikansk svinepest er det forebygging fremfor bekjempelse som gjelder. Men om vi får et utbrudd, er det viktig at vi er godt drillet i håndteringen, sier Westerberg.
Ved påvisning av afrikansk svinepest i Norge, vil Mattilsynet sette i verk strenge tiltak for å hindre at sykdommen sprer seg videre og for å bekjempe sykdommen. For eksempel vil alle svin i det aktuelle dyreholdet måtte slaktes. Det vil også bli opprettet soner rundt gården, som vil gi store restriksjoner på ferdsel og forflytting for både folk, dyr og produkter fra dyr.
– Dette er ikke en sykdom Mattilsynet kan bekjempe på egenhånd. Vi vil være helt avhengig av å jobbe tett og godt sammen med alle aktørene, som er med på denne øvelsen. Det vil være helt avgjørende for å begrense konsekvensene både for svinenæringen og for samfunnet, forteller Westerberg.
Hvordan forebygge smitte?
Smitte spres særlig ved kontakt mellom dyr, inkludert villsvin, og ved at svin får i seg matavfall med smitte. Smitten kan også følge med klær, sko, utstyr, dyretransporter og liknende etter utenlandsopphold. Fôring av husdyr med matavfall er forbudt. Det er også viktig å ikke kaste rester av matavfall i naturen. Det er også forbudt å fôre villsvin.
– Et viktig forebyggende tiltak er å sørge for grundig vask og desinfeksjon av klær, sko og utstyr før du kommer i kontakt med norske svinehold eller går ut i naturen, dersom du har vært i områder i utlandet med afrikansk svinepest, sier Westerberg.