Mer norske epler midt på vinteren

Publisert: 14. desember 2022 kl 08.37
Oppdatert: 14. desember 2022 kl 08.44

Den norske eplesesongen er normalt over i november. Takket være ny lagringsteknologi kan vi kjøpe norske epler i butikkene nå og utover vinteren, så langt lageret rekker. Bak satsingen står norske epleprodusenter, representert ved Telefrukt AS, merkeordningen Nyt Norge fra Stiftelsen Norsk Mat og Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). 

Eplesorter som inngår i prosjektet er Rød Aroma, Elstar og den nyeste eplesorten Rubinstep.  

– Disse egner seg spesielt godt til lagring. De legges, enkelt forklart, i dvale ved at de legges på et UlO-lager (ultra lowoxygene) etter høsting, her senkes oksygennivået ved å tilføre nitrogen. Dette gjør at nedbrytningsprosessen bremses. Med denne nye teknologien holder eplene seg søte, sprø og saftige så lenge som et halvt år etter innhøsting, forteller Svein Børte, rådgiver i Telefrukt AS i en pressemelding. 

Dette er en del av et landsdekkende, treårig prosjekt som allerede har båret frukter. I oktober kunne du lese i Dagligvarehandelen at Coop og Norgesgruppen til sammen hadde solgt 400 tonn Ulo-lagrede epler i 2022 som del av prosjektet «Norske epler i forlenget sesong». Siden vinterens sesong har det blitt jobbet med å forbedre distribusjonen av de vinterlagrede eplene.

– Målsetningen er å utvide sesongen for norsk epler og oppnå en markedsandel på ca. 20 prosent for epler som selges i vintermånedene, fra desember til mars, forteller Børte. 

Han oppfordrer forbrukerne til å se etter norske epler når de handler. 

 – Tydelig merking på eplene gjør det lett for forbrukerne å velge de norske eplene nå i desember og utover nyåret. Se etter norske epler med NYT Norge-merket på, oppfordrer han

Saken fortsetter under annonsen

­

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb