Nå kan alle lese menyene hos Peppes
Da Peppes lagde ny meny i år, var det med Blindeforbundets Ungdom på laget. Med punktskrift på menyen kan den endelig leses av alle, også blinde og svaksynte.
– Dette gjør at vi kan nå tilby våre gjester på 63 serveringssteder en meny som kan leses av alle. Dette var det enkelt for Peppes å si ja til, og en klar vinn-vinn-situasjon. Vi øker gjesteopplevelsen for alle, og de svaksynte blant oss får en enklere hverdag, forteller Rune Sandvik, kjededirektør for Peppes Pizza, i en pressemelding.
Det var Blindeforbundets Ungdom som kontaktet Peppes for å høre om de kunne legge punktskrift på menyen, og med støtte fra Kulturdepartementet har det blitt en realitet.
Peppes Pizza er den største pizzarestaurant-kjeden i Skandinavia med over 1.800 ansatte og 90 enheter i Norge fra Hammerfest i nord til Kristiansand i sør.
Viktig å kunne leve selvstendig
For Blindeforbundets Ungdom er dette et viktig steg i riktig retning for å kunne leve så selvstendig som mulig.
– Det er deilig å kunne dra på restaurant uten å måtte få hjelp av andre for å lese menyer, sier Silje Solvang styreleder i Norges Blindeforbund Ungdom.
Blindeforbundets Ungdom jobber for full samfunnsmessig likestilling og sosial inkludering av unge synshemmede.
– For å få det til, er tiltak som dette viktig. Det gjør terskelen for å komme seg ut å leve et normalt liv lavere, forteller Solvang.
Flere kan følge etter
Peppes Pizza er en del av Dely som også driver kjedene TGI Fridays, Starbucks, La Baguette, Kjøkken og Kafe, Eataly med flere i Norge. Nå vil Dely se på mulighetene for at flere av serveringsstedene kan få punktskrift på menyen.
– Vi er i kontakt med Blindeforbundets Ungdom for å se på muligheter om vi kan få til dette på blant annet TGI Fridays også, forteller Sandvik. Dette er et relativt enkelt tiltak som gjør at flere kan komme seg ut å kose seg på restaurant uten å be om hjelp.
Opp med skrifta
Tidligere i juni presenterte Norges Blindeforbund en landsrepresentativ undersøkelse utført av Opinion på vegne som viser at så mange som 8 av 10 kaster mat som man kanskje kunne brukt, som følge av uleselig holdbarhetsdato eller annen uleselig informasjon.
En undersøkelse gjort i fjor viser at en av tre lar være å kjøpe et produkt på grunn av utilgjengelig informasjon.
Blindeforbundet har gjennom kampanjen «Opp med skrifta!» satt søkelys på sitt krav om at informasjonen i samfunnet skal være lesbar for alle, slik at ingen skal føle seg unødvendig «blinde» på grunn av dårlig lesbar informasjon.