Norsk Gardsost sikret seg Matprisen 2022
«I dag vet vi knapt hvor bortskjemte vi er på deilige, lokale norske oster. Det er takket være at Pascale Baudonnel og en liten gruppe ystere fant sammen for et kvart århundre,», sa en begeistret Thomas Horne fra Matprisens jury under prisutdeling på DOGA i Oslo.
Ost på svært høyt nivå
25-årsjubilanten Norsk Gardsost har med sine 173 produsentmedlemmer vært sentral i eksplosjonen av norske ysterier, som produserer oster på et svært høyt internasjonalt nivå.
Årets vinner har «bidratt til samarbeid, åpenhet og kompetanseheving innen sitt felt på en helt unik måte her til lands», heter det i juryens begrunnelse for at det måtte bli Norsk Gardsost som hadde fortjent seieren.
Enormt mangfold
«Det er vanskelig å se for seg at så mange lokale norske produsenter skulle ha klart å etablere seg de siste tiårene, med kvalitet i verdensklasse og et enormt mangfold, hvis det ikke hadde vært for arbeidet vinneren har lagt ned», understreket Thomas Horne.
Det er for niende gang Matprisen er blitt arrangert. Åtte priser og ett stipend ble delt ut til stolte små og store aktører.
Endrer matsystemer
Prisutdelingen hedrer alle dem som jobber for å endre matsystemer i mer bærekraftig retning og som bidrar til å øke forbruket og produksjonen av økologisk og bærekraftig mat. Matprisen favner hele næringskjeden fra bonde til butikk, skriver arrangøren Debio i en pressemelding.
Prisen Årets kjøkken gikk til Restaurant K2 i Stavanger.
«I en bransje som kan være tøff og lukket, er årets vinner et strålende eksempel på en aktør som velger å gjøre det motsatte: Gode arbeidsvilkår med stor takhøyde for den enkelte, stor åpenhet om sine innkjøp og sine metoder, og et brennende ønske om å servere miljøvennlig mat som holder høyt kulinarisk nivå. Alt dette kjennetegner årets vinner», sa juryleder Mikael Svensson.
Mens flere av vinnerne har regional tilknytning, vant Norsk bonde- og småbrukarlag den nye prisen Årets salgskanal for det landsomspennende REKO-prosjektet.
«For de fleste er det et stykke fra jord til bord. Disse folka har gjort veien mye kortere. Vinneren av prisen er en aktør som de siste årene både har endret forbrukeres vaner og gitt små aktører nye markedsmuligheter» var juryens rosende ord.
Vinner av Årets formidler ble Anders Nordstad, kjent som en kritiker av maktkonsentrasjon i norske matsystemer og en forsvarer av norske bønder.
Juryen berømmet hans evne til å bidra til innsikt i et komplekst saksfelt på en engasjerende måte og formidle med kompetanse – enten det er i debatt eller et matprogram.
Bærekraftig mat
«Matprisen er viktig – både for å løfte frem de som jobber for å forvalte ressursene på en bærekraftig måte og for å synliggjøre de spydspissene som peker flere aktører i riktig retning. Årets nominerte og vinnere er gode forbilder som kan inspirere flere til å strekke seg lenger og tenke nytt», understreket Anne Marie Schrøder, jurymedlem og kommunikasjonssjef i Matvett.
Fagsjef i Framtiden i våre hender, Ingrid Kleiva Møller, som også satt i juryen, uttrykte seg på denne måten:
«Matprisen feirer de som går på jobb for å løse en av vår tids aller største utfordringer: Å skape et bærekraftig matsystem som bidrar til sunne økosystemer og sunne mennesker.»
Og her er den komplette vinnerlisten:
- Matprisen: Norsk Gardsost
- Årets kjøkken: Restaurant K2 i Stavanger
- Årets storkjøkken: Sodexo ved Filip Cieslik
- Årets produsent: Virgenes gård
- Årets utfordring: Gartnerhallen og Nordgrønt
- Årets formidler: Anders Nordstad
- Årets salgskanal: Norsk Bonde- og Småbrukarlag for REKO-prosjektet
- Debioprisen: Mølleren Sylvia
- KokkeKarlas stipend: Runa Kvendseth
Om Matprisen
- Matprisen ble etablert i 2014 og eies av Debio.
- Matprisen er en hyllest til bønder, produsenter, kokker og formidlere som tenker bærekraft og miljø når de jobber med mat.
- Til grunn for Matprisen ligger konseptet «Et bærekraftig måltid».
- Bærekraftige måltider er laget fra bunnen av; har fokus på grønnsaker, belgvekster og korn; er sesongbaserte; lages med bevisste valg av kjøtt og sjømat; har fokus på å redusere matsvinn og lages med økologiske råvarer.
Kilde: Debio