Norsk kjøleteknologi reduserer global oppvarming
En stadig voksende befolkning med økende levestandard vil øke bruken av kjøleskap og varmepumper for å varme eller kjøle boliger og arbeidsplasser. Teknologi som er utviklet i Norge, kan gjøre at vi unngår en halv grad global oppvarming, er budskapet fra forskningsmiljøet ved SINTEF.
Kjøle- og varmesystemer har siden 90- tallet brukt hydrofluorkarboner (HFK) som arbeidsmedium. Men HFK er en svært kraftig klimagass som bidrar til global oppvarming. Klarer vi å erstatte den med naturlige kjølemedier, vil klimapotensialet være svært stort. Bruk av CO2 kan hindre global temperaturøkning med en halv grad, skriver forskningsinstituttet i en pressemelding.
Tidligere professor ved NTNU, Gustav Lorentzen, var pådriver for å bytte ut HFK-gasser med CO2 og forskningsmiljøet på NTNU og SINTEF er fremdeles verdensledende. De har vist at det er et enormt potensial for teknologien i resten av verden, og mye av potensialet finnes i utviklingsland. Hvis systemer som bruker HFK i dag går over til CO2 og nye systemer utelukkende bruker CO2, vil vi spare en halv grad global oppvarming.
Denne uken samlet 350 forskere seg i Trondheim til den 15. utgaven av konferansen «Gustav Lorentzen Conference on Natural Refrigerants». En av hovedtalerne, Klaas Visser, holdt et av åpningsforedragene på konferansen hvor han fortalte hvordan bruk av CO2 som kjølemedium kan kjøle ned og varme opp bygninger med mindre energi, mindre utslipp og redusert vannforbruk.
Flere dagligvareforretninger i Norge og Europa har tatt i bruk teknologien i kjøleanlegg allerede. En av de første butikkene som tok det i bruk, var Rema 1000 i Søndregate i Trondheim. Under konferansen var det en demonstrasjon av teknologien i en Rema 1000-butikk for konferansedeltakerne.