Et øyeblikk fra bedømmingen av oster under VM i Bergen i 2018.

Et øyeblikk fra bedømmingen av oster under VM i Bergen i 2018. Foto: Odd Mehus / HANEN

Norske oster skal kjempe om VM-tittel i Wales

Publisert: 28. oktober 2022 kl 13.59
Oppdatert: 28. oktober 2022 kl 15.37

­Årets Oste-VM starter førstkommende mandag og varer fram til 4. november. Det er altså 19 norske ysterier som tar 82  ulike oster med på turen over kanalen for å knive om heder og priser. Til sammen presenteres nesten 4.000 oster fra over 40 land.

Under VM skal de norske ysteriene altså konkurrere mot flere tusen oster fra hele verden – alt fra små gårdsysterier, til internasjonale ostegiganter, skriver Norsk Gardsost på sine hjemmesider.

Forbereder seg på Trondheim-VM

En norsk delegasjon reiser også nedover, med representanter fra næringslivet, det offentlige og akademia. I tillegg til å ta over stafettpinnen for neste års VM, skal de lære mer om World Cheese Awards (WCA) og besøke walisiske håndverksysterier.

Oste-VM i Trondheim skal gå av stabelen i perioden 26. til 28. oktober 2023, og blir et samarbeid mellom HANEN, Norsk Gardsost og Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

Tusenvis av oster

Saken fortsetter under annonsen

World Cheese Awards har i over 30 år samlet oster fra hele verden til matbyer som San Sebastian, Bergamo og Oviedo for å bedømmes av internasjonale oste-eksperter. 

Fra tusenvis av oster skal dommerne, blant dem ni norske, velge mindre enn hundre favoritter. Av dem igjen velges det ut 16 finaleoster.

En «super-jury» smaker, debatterer og gir poeng til disse foran et live publikum. Osten med høyest poengsum kåres til verdensmester.

Norske verdensmestre

Norge deltok i Oste-VM for første gang i 2011, men var den gang kun representert av Tingvollost fra Nordmøre.

Fem år senere fikk ysteriet hele verdens søkelys på seg, da osten Kraftkar gikk helt til topps i San Sebastian. Og på hjemmebane i Bergen i 2018 fikk Norge nok en verdensmester: Fanaost fra Ostegården.

Hakk i hæl lå Ekte brun geitost fra Stordal Gardsbruk i Tinn, som delte sølvet med en fransk sauemelksost. 

Saken fortsetter under annonsen
Oster fra Hitra Gardsmat

Utvalgte oster fra Hitra Gardsmat. Foto: Ole Ekker / Hitra Gardsmat

Jakter på super-gull

I tillegg til VM-tittel deles det ut «Super Gold» til den osten som «vinner bordet» ved å være dommernes favoritt, skriver Norsk Gardsost videre.

Det er litt av en prestasjon – i Bergen var det 78 bord med 40-50 ulike oster hver. Og til tross for hard konkurranse, så har hele 11 norske oster fått «supergull» siden den gang:

  • Lille Aske, Bo Jensen 
  • Gammel Erik, Elvekanten Ysteri
  • Thorbjørnrud Raclette, Thorbjørnrud Ysteri
  • Sæterost Brimi 2015, Brimi sæter
  • Munkeby, Munkeby Ysteri
  • Fanaost, Ostegården
  • Helfeit, Brun Geitost. Tinntradisjon, Stordalen Gardsbruk
  • Sprø Nordlending, Den Sorte Gryte
  • Nidelven Blå, Gangstad Gårdsysteri
  • Stavsfjell, Lega
  • Jarlsberg Vellagret 5 år, Tine SA

Skulle vært i Kiev

Årets Oste-VM skulle egentlig arrangeres i Ukrainas hovedstad Kiev, men måtte flyttes til Wales på grunn av krigen.

Saken fortsetter under annonsen

Det er en utsettelse, snarere enn en kansellering, meldte arrangøren Guild of Fine Foods og lovet at den vil «jobbe hardt for å sikre at vår støtte til ukrainske ystere vil fortsette i årene som kommer».

 

Dette er arrangørene bak Oste-VM 2023 i Trondheim

HANEN er en landsdekkende næringsorganisasjon for bedrifter innen bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge. Den har et bredt spekter av medlemsbedrifter over hele Norge og har i dag over 550 medlemmer. Dette er andre gang HANEN har fått oppdraget med å arrangere Oste-VM i Norge. Første gang var i Bergen i 2018.

Norsk Gardsost er en landsdekkende organisasjon for norske handverksysteri og gardsmeieri. Norsk Gardsost jobber for å få frem hvordan de 179 norske handverksmeieriene er viktige for verdiskapning og som tradisjonsbærere.

Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS skal videreutvikle Trøndelag som landets mest spennende matregion og bidra til økt verdiskaping med utgangspunkt i råvarer og matkultur fra den trønderske regionen.

Kilde: Norsk Gardsost

 

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb