Pris til det åpne ysteriet på Jæren
Vinneren kombinerer ifølge Innovasjon Norge tradisjonelt landbruk med produksjon av toppkvalitets oster fra egne råvarer, og har åpnet dørene for besøkende og for andre lokalmatprodusenter.
– Det er utrolig gildt å få denne prisen, sier Siri Rasmussen Lea, primus motor bak Ystepikene, i en pressemelding.
En vellykket bedrift
Innovasjon Norge deler hvert år ut Bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser.
Hvert år blir det kåret en vinner i hvert fylke som får 50 000 kroner. De fylkesvise vinnerne kjemper deretter om den nasjonale prisen på 250 000 kroner.
På Varhaug sør på Jæren, med utsikt mot Nordsjøen, ligger gården til årets vinnere, Jon Lea og Siri Rasmussen Lea. Her går melkekyr inn og ut av fjøset, ved siden av en innhøstet kornåker og rugeeggbygget som er en del av den tradisjonelle driften på gården.
Prisvinnende oster
Ystepikene ledes av Siri, med hjelp av ektemannen Jon, familie og åtte ansatte. Gården produserer cirka 650.000 liter melk i året, og Ystepikene bruker en fjerdedel til å produsere 16.000 kg med ost. Ystepikene har prisvinnende oster som Jærsk Bedaost, Jærsk hvitskimmel og Jærsk kremost.
Salg i 277 butikker i Norge
Ystepikene startet opp i desember 2019 og rettet seg mot storhusholdning og noen lokale matvarebutikker i nærheten. Koronapandemien gjorde at Ystepikene endret fokus til mer direkte salg i egen gårdsbutikk og dagligvarebutikker. Gjennom en logistikkavtale med Tine og direkte dialog med fullsortimentsbutikker i stavangerregionen, klarte Ystepikene å få en fot innenfor dagligvaresegmentet, og da var salget i gang.
I dag blir ostene fra Ystepikene solgt i 277 butikker fra Troms i Nord til Søgne i sør, og i 29 butikker i bare Oslo alene.
Selvbetjening på gården
Ystepikene har skapt «det åpne ysteriet» på gården. Det innebærer at kunder kan komme og kjøpe varer når det måtte passe dem via selvbetjening, samtidig som de bokstavelig talt får et godt innblikk i osteproduksjonen.
– Kundene kan se gjennom vinduet hvordan varene de kjøper blir produsert og føler at de kommer tettere på det de spiser. Besøkende kan også få en omvisning på gården av «melkemannen» Jon, hvis de har lyst til å se kyra som leverer melka, sier Siri.
Utvalg fra flere lokalmatprodusenter
I gårdsbutikken tilbys det et bredt spekter av egne varer, men også varer fra mange andre lokalmatprodusenter i Rogaland. Ystepikene fremmer like mye andre produsentenes varer som sine egne.
– Det har kommet stadig flere utsalgssteder for lokalmat i regionen, og vi har opplevd en fantastisk positivitet og vilje til å hjelpe hverandre med salg av lokalmatvarer på Jæren de siste årene, sier Jon.
«Ystepikene har imponert med en eventyrlig økonomisk vekst på kort tid.»
Siri var i utgangspunktet skeptisk til Innovasjon Norge sitt forslag om å kjøre et forprosjekt før hun startet med ystingen, men ser i ettertid at god planlegging og kompetansetilførsel, ikke minst på det kommersielle fra blant annet Kompetansenettverket for lokalmat, har lagt grunnlaget for veksten de har hatt på kort tid.
Deler erfaringer
Siri og hennes ystepiker er nå flinke til å dele sine erfaringer med andre som har lyst til å starte opp, og har hjulpet mange lokalmatspirer med oppstart. Der Ystepikene var selv for bare tre år siden.
– Ystepikene har imponert med en eventyrlig økonomisk vekst på kort tid som en følge av konseptet de har utviklet, med ysting av produkter av ypperste klasse og døgnåpen gardsbutikk, sier leder for juryen Kari Holmefjord Vervik, som leder Innovasjon Norge i Rogaland.
– Ystepikene er synlig, tilgjengelig, gir andre lokalmatprodusenter en salgskanal og hjelper de som går rundt med planer for oppstart av ysting. Ystepikene har vist raushet, originalitet og ikke minst kvalitet i alt de gjør, fastslår Vervik.