Prisene på mat og drikke fortsatte å synke
Fra desember 2021 til januar 2022 falt KPI med 0,9 prosent, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
– I januar endte tolvmånedersveksten i KPI på 3,2 prosent. Den viktigste bidragsyteren til dette er fortsatt prisene for elektrisitet inkludert nettleie, men vi ser at kompensasjonsordningen og den midlertidige reduksjonen i elavgiften er med på å dempe oppgangen, sier rådgiver Gunnar Larsson i SSB.
Matvarer og alkoholfrie drikkevarer har trukket ned tolvmånedersveksten i konsumprisene i flere måneder.
– At prisene på mat går ned, og ikke opp, viser at konkurransen i dagligvaremarkedet bidrar til å holde prisene nede, sier bransjedirektør for dagligvare Vibeke Andersen i Virke i en pressemelding.
Avgiftsendringer trakk ned KPI for mat og drikke med 0,4 prosentpoeng på tolvmånedersbasis i januar 2022. Det siste året har prisene falt klart mest for alkoholfrie drikkevarer (leskedrikker var ned 12,6 prosent).
Matvareprisene stiger normalt i januar. De siste fem årene har prisene i snitt gått opp med 1,5 prosent denne måneden. I fjor steg prisene 0,8 prosent i januar.
– Det er mange faktorer som påvirker prisene på dagligvarer. Vi ser at både økte råvarepriser internasjonalt og fra den norske landbruksindustrien, økte fraktpriser og høy strømpris får konsekvenser, sier Andersen.