– Prisveksten på mat og drikke nærmer seg svensk nivå
Fra september til oktober i år steg konsumprisindeksen (KPI) med 0,3 prosent, det vil si prisene. De er dermed 7,5 prosent høyere enn de var for ett år siden, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).
– Prisveksten fortsetter å stige fra allerede svært høye nivåer. Det er spesielt utviklingen på strøm, mat og drivstoff som bidrar til at prisveksten løftes til 7,5 prosent i oktober, mener seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.
Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer gikk riktig nok ned med 0,2 prosent fra september til oktober, men har økt kraftig det siste året.
Fra oktober i fjor til oktober i år har prisene for denne gruppen økt 13,1 prosent, som er en økning fra tolvmånedersendringen på 12,1 prosent i september.
Det er vanlig at matvareprisene faller i oktober, men i år var nedgangen beskjeden sammenlignet med tidligere år, understreker SSB.
– Siden nedgangen var svakere i år enn på samme tid i fjor, steg tolvmånedersendringen på matvarer og alkoholfrie drikkevarer ytterligere, sier Kristiansen.
Alt innen mat og drikke øker
Så å si alle kategorier innen mat og drikke øker, viser SSBs ferske tall. Mest øker kaffe, te og kakao med over 27 prosent prisvekst fra oktober i fjor til oktober i år, melder Virke, hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen.
– Prisveksten på mat og drikke i Norge har i høst ligget litt under veksten i nabolandene våre. Der var den på 13 til 15 prosent i september. Nå ligger Norge nær samme nivå som i Sverige og Danmark, skriver Jarle Hammerstad, direktør for bransjepolitikk i Virke, i en pressemelding.
Dyrere å drive butikk
Også han understreker at det er vanlig at matvareprisene faller i oktober, men at nedgangen i år har vært temmelig beskjeden når tallene sammenlignes med dem fra tidligere år.
– Det har sammenheng med kostnadsøkningene som har preget både mat- og drikke-næringen og andre deler av næringslivet de siste månedene, forklarer Hammerstad.
– Dagligvarekjedene har siden i sommer mottatt store prisøkninger fra leverandørene knyttet til energi, drivstoff/frakt, gjødsel og råvarepriser. Det har også blitt dyrere å drive butikk, særlig på grunn av strømprisene, legger Virke-direktøren til.
Strømstøtten dempet prisveksten
Tolvmånedersveksten i KPI økte fra 6,9 prosent i september til 7,5 prosent oktober. Her er det særlig prisutviklingen i strømprisene som var den viktigste årsaken.
Prisene på elektrisitet inkludert nettleie gikk ned 1,6 prosent fra september til oktober i år. Til tross for nedgangen gikk tolvmånedersveksten opp fra 16,7 prosent i september, til 24,9 prosent i oktober.
Beregnet uten strømstøtteordningen ville tolvmånedersendringen for KPI total vært på 9,5 prosent i oktober. Strømstøtten bidro til å dempe tolvmånedersendringen med 2,0 prosentpoeng.
Økte drivstoffpriser
Selv om KPI steg 0,3 prosent fra september til oktober, økte prisene på drivstoff og smøremidler samlet med 5,1 prosent i denne perioden.
Fra oktober i fjor til oktober i år steg prisene i denne varegruppen med 35,1 prosent.
Prisene på diesel har økt mest med 44,1 prosent de siste tolv månedene, mens bensin har hatt en prisøkning på 27,9 prosent.
– Prisene på strøm og drivstoff har vært høye i lang tid. Dette må ses i sammenheng med ubalanser i det internasjonale energimarkedet og krigen i Ukraina, sier Kristiansen.
10,1 prosent i Danmark
I Danmark steg prisene med hele 10,1 prosent i tidsrommet oktober 2021 til oktober i år. Det er den høyeste prisstigningen i Danmark siden november 1982, ifølge Danmarks Statistik.