Spesialkonsulent Magne Skaalvik i Viken og leder Marte von Krogh i Matvalget. Hun håper satstingen kan bli grunnlag for en nasjonal standard.

Foto

Matvalget

 

Storstilt satsing på skolemåltidet

Publisert: 5. april 2022 kl 16.27
Oppdatert: 26. april 2022 kl 13.17

I Viken gjennomføres det for tiden en storstilt skolemåltidssatsning blant de videregående skolene i fylket som forener ernæring, bærekraftig mat og kompetanseutvikling innen kokkefag.

Mandag og tirsdag denne uka fylte veiledningstjenesten Matvalget og fylkeskommunen Viken Sundvolden Hotel med kantineansatte og fylkesbyråkrater fra sju av elleve av landets fylker for å snakke og lære om fremtidens måltidspolitikk.

Skal nå 4.000 ikke-spisere

Viken fylkeskommune vedtok i 2020 at deres skolekantiner skal tilby mat som er sunn, bærekraftig og ha en økologisk andel på 30 prosent. Utover å kunne tilby mer bærekraftige måltider, er målet å bedre konsentrasjonen og læringen gjennom skoledagen slik at flere elever kommer seg gjennom skoleløpet.

– Utgangspunktet har vært at rundt 4.000 elever ved videregående skoler i fylket ikke spiser noe i løpet av en hel skoledag. Mange andre spiser lite eller næringsfattig mat, og kun én av ti spiser grønnsaker i løpet av skoledagen. Gratis skolemat som også er sunn er et tiltak som skal sikre at alle, men spesielt disse elevene får i seg nok næring til å kunne konsentrere og få større læringsutbytte, sier spesialkonsulent i Viken, Magne Skaalvik.

Nytenking om kantiner

Oppdraget med å utvikle denne kantinedriften ble gitt til Matvalget, som eies av Debio, organisasjon som på oppdrag fra staten merker og utvikler økologisk mat.

Saken fortsetter under annonsen

Resultatet av satsningen er en nytenkning av kantinedriften som skaper positive ringvirkninger for miljøet, for det lokale landbruket, hos de ansatte og blant elevene.

– Vi jobber overordnet for mer bærekraftige matsystemer. Vi har valgt å jobbe med offentlige kjøkken som VGS-kantiner fordi vi mener at de har en unik rolle, både i kraft av sin innkjøpsmakt og gjennom sin servering: De har påvirkningskraft bakover i verdikjedene, blant annet for å handle råvarebasert, norsk og gjerne økologisk. De serverer barn og unge hverdagsmåltidene som bidrar til gode kostholdsvaner. Viken er Norges mest folkerike fylke og vårt samarbeid med Viken berører over 44.000 elever som spiser mat på skolen fem dager i uka. Det er mange hverdagsmåltider som både kan være sunne og bærekraftige, sier Marte von Krogh, leder for Matvalget.

58 kantiner på videregående skole og 4 på folkehøgskoler deltar i satsingen.

13 skoler tester gratismodell

Matvalget og Viken står bak en omlegging av fylkets kantinedrift som skal sikre at maten som serveres er i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger, er mer økologisk og bærekraftig. Blant 13 utvalgte skoler, testes gratis skolemat ut og resultatet er svært positivt.

Skoler som Sørumsand VGS serverer i dag to gratis skolemåltider og kan vise til 25 prosent økologisk andel og et mattilbud som er 75 prosent innenfor Helsedirektoratets anbefalinger.

Etter innføringen benytter rundt halvparten av elevene seg av kantinetilbudet hver dag, og elevmedvirkning er et av flere positive virkemidler for å skape engasjement rundt satsningen.

Saken fortsetter under annonsen

Ønsker ny nasjonal standard

– Det nærmer seg hundre år siden Oslofrokosten ble innført og det vi utvikler sammen med Viken fylkeskommune bør danne grunnlaget for en ny nasjonal standard for måltidspolitikk. Her forener vi folkehelse, miljø, sosial utjevning, landbrukspolitikk og styrking av yrkesfag i ett og samme prosjekt, sier Marte von Krogh.

Hun peker på Hurdalsplattformen fra Ap og Sp:

– Vi foregriper folkehelsemålet om å tilby et sunt, daglig skolemåltid og landbruksmålet om å øke omsetning av lokal og økologisk mat – disse målsettingene bør absolutt sees i sammenheng også på nasjonalt nivå.

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb