Støtten til Noah fjernes i statsbudsjettet
– Det var ingen ambisjon om å kutte støtten helt til null, men i et stramt budsjettår har jeg prioritert medlemsorganisasjoner. Noah er ikke en medlemsorganisasjon, derfor har jeg valgt å gjøre dette, sier landbruksminister Sandra Borch (Sp) til VG.
I det forrige statsbudsjettet var det satt av 730.000 kroner til organisasjonen.
Senterpartiet og Noah har vært uenige i mange saker, blant annet om ulvejakt, pelsdyrnæringen og dyrevelferd. Borch avviser at dette har noe å si for at organisasjonen mister støtten.
– Overhodet ikke. Dette er beinhard prioritering. Det er veldig mange frivillige organisasjoner som har fått kuttet støtten. Da er det Noah som har måttet ryke, sier hun.
Sjokkert
Faglig leder i Noah, Siri Martinsen, sier hun er sjokkert over kuttet.
– Dette må jeg se på som en klar politisk handling – en straff for at man kjemper for dyr og naturmangfold. Det er direkte uverdig.
MDG refser kuttet og mener det er smålig av regjeringen.
– Det er ekstremt alvorlig hvis regjeringen straffer organisasjoner for standpunkter som de ikke er enig i. Vi kommer til å jobbe på Stortinget for at Noah fortsatt skal få støtte, skriver avtroppende MDG-leder Une Bastholm på Twitter.
Dyrevelferden svekkes
Statsstøtten til Dyrevernalliansen kuttes med 60.000 kroner.
I 2022 gikk 4,5 prosent av Landbruks- og matdepartementets organisasjonsmidler til dyrevern. Nå svekkes dette ytterligere til 3,1 prosent.
– Støttebeløpet som årlig gis til dyrevernorganisasjoner er en dråpe i havet. Det er derfor liten tvil om at dette budsjettkuttet er politisk motivert. Vi håper at Stortinget vil se urimeligheten i dette og fordele midler til dyrevernorganisasjonene og Mattilsynet, som begge arbeider for å styrke dyrevelferden i landbruket, sier kommunikasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen.
Mattilsynet får en marginal økning på 2,4 prosent, som tilsvarer litt under 35 millioner kroner. Dette er i realiteten et kutt fordi det legges opp til en lønnsvekst på 4,2 prosent. Dette skjer på tross av at 70 anonyme veterinærer i Mattilsynet i fjor gikk ut med et felles varsko om dyrevelferden i Norge. Veterinærene skriver at Mattilsynet mangler ressurser til å stoppe "grusom dyremishandling".