Varsler tidenes tøffeste landbruksoppgjør
Onsdag 27. april klokka 11 overleverer bondeorganisasjonene årets krav i jordbruksforhandlingene. Det er Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag som forhandler med staten om rammevilkårene for alle norske bønder.
I forkant av forhandlingene varsler de to organisasjonene at forventningene til årets oppgjør er høye. Bakteppet er galopperende kostnader på alle fronter, som svekker en allerede dårlig lønnsomhet.
– Vi går inn i forhandlingene med et bakteppe få kunne forestille seg for ett år siden. Den økonomiske situasjonen i landbruket er svært alvorlig. Det handler om både tydelig inntektsløft og kompensasjon av ekstraordinære kostnader, sier bondelagsleder Bjørn Gimming.
– Rekordhøyt krav
Krigen i Ukraina har bidratt til at norske bønder har fått økte utgifter til både strøm, drivstoff og gjødsel.
Gimming har tidligere omtalt det som «tvingende nødvendig» å få på plass ordninger som kan bidra til sikkerhet for matproduksjonen. Hittil i år har unormalt mange storfeprodusenter bestemt seg for å legge ned og sende dyra til slakt.
Bondeorganisasjonene pleier ikke å gå ut med sine konkrete krav på forhånd, men fylkesleder Anders Felde i Vestland Bondelag gir et kort hint om kravet i et intervju med Klassekampen.
– Det blir rekordhøyt, sier bonden fra Breim.
Han understreker også at det vil komme krav om en ny politikk for bøndene i tillegg. Blant annet når det gjelder toll.
– Det må komme en endring fra kronetoll til prosenttoll, sier han.
Ekstremt krevende
Landbruksminister Sandra Borch (Sp) har på sin side uttrykt vilje til å komme bøndene i møte, men venter et tøft oppgjør. Sågar det tøffeste noensinne.
– Det vi nå står i, er rett og slett ekstremt krevende, og det gjør at vi går mot det tøffeste jordbruksoppgjøret noensinne, slo statsråden fast overfor NTB/NPK tirsdag.
Hun understrekte at regjeringen ønsker å tette inntektsgapet mellom bønder og andre næringer.
– Nå handler det om å trygge arbeidsplassene ved å kompensere for de mange ekstra kostnadene. I tillegg må vi tette det store inntektsgapet mellom bønder og andre næringer, sier Borch.
Hun la imidlertid til at sistnevnte ikke lar seg gjøre i én omgang.
– Men vi må snu utviklingen i landbruket, og den snuoperasjonen må starte nå, sa hun.