Vega kommune har vedtatt å opprettholde sin kystsoneplan som gir oppdrettsselskapet Mowi tillatelse til å legge to oppdrettsanlegg i et verdensarvområde. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB
Foto

Vega kommune har vedtatt å opprettholde sin kystsoneplan som gir oppdrettsselskapet Mowi tillatelse til å legge to oppdrettsanlegg i et verdensarvområde. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB

Vega sier ja til oppdrettsanlegg i verdensarvområde

Publisert: 21. oktober 2022 kl 13.11
Oppdatert: 21. oktober 2022 kl 13.11

­Nå blir det opp til Kommunal- og distriktsdepartementet å bestemme om Mowi får sette ut fisk i verdensarvsamfunnet, skriver IntraFish.

I fjor ga Nærings- og fiskeridepartementet Mowi betinget ja til oppdrett på Rørskjæran i Vega, men både Riksantikvaren og Statsforvalteren i Nordland kom med innsigelser til kommunedelplanen for kystsoner som kommunen måtte vedta for at Mowi skulle kunne etablere seg i området.

De to instansene mente at påvirkningen av oppdrettsanlegg på verdensarvområdet ikke var godt nok utredet, og det internasjonale selskapet Instead Heritage, som Unesco benytter til å gjøre slike utredninger, lagde en rapport som vurderte ulike påvirkninger på verdensarvområdet.

Unesco: Ikke akseptabelt

Rapporten konkluderer med at det ikke er akseptabelt med noen som helst form for forringelse av verdensarvområdet Vega og fraråder derfor oppdrett i området. Oppdrett i buffersonen og i nabokommuner bør også revurderes, ifølge rapporten.

Kommunestyret i Vega vedtok likevel å opprettholde vedtaket i et møte torsdag kveld. Vedtaket ble fattet med 14 mot én stemme.

Sak siden 2016

Saken fortsetter under annonsen

Saken strekker seg tilbake til 2016, hvor Mowi først fikk utslippstillatelse av Statsforvalteren i Nordland til etableringen av et oppdrettsanlegg i Rørskjæran. Deretter har saken gått flere runder med blant annet en omgjøring fra Klima- og miljødepartementet, klage fra Mowi og behandling i Fiskeridirektoratet.

Vegaøyan på Helgelandskysten i Nordland har stått på Unescos verdensarvliste siden 2004. En av årsakene er ærfuglene og en tusenårig tradisjon med å sanke ærfugldun.

(©NTB)

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb