Foto

Tore Meek, NTB

Vil kutte tollsatsen på utvalgte produkter

Publisert: 14. desember 2022 kl 13.34
Oppdatert: 15. desember 2022 kl 08.16

– For flere produkter er tollsatsene så høye at import sjelden er et reelt alternativ, selv i tilfeller der norske produkter er priset svært høyt. En reduksjon av utvalgte tollsatser kan styrke konkurransen gjennom flere mekanismer, heter det i Konkurransetilsynets dagligvarerapport.

– For det første vil norske produsenter måtte ta hensyn til at kundene kan substituere mot utenlandske produkter dersom de priser egne produkter svært høyt. For det andre vil internasjonale dagligvarekjeder i større grad kunne utnytte seg av stordriftsfordeler og gode innkjøpsavtaler fra utlandet. Det kan redusere etableringshindringene for slike markedsaktører, heter det videre.

Konkurransetilsynet anbefaler derfor at det utredes hvordan tollsatsene for utvalgte produkter kan nedjusteres for å redusere etableringshindringene for utenlandske dagligvarekjeder. Ulike landbruksproduksjoner har ulik betydning for de ulike landbrukspolitiske målene, fastslås det.

– Det bør være et overordnet mål å justere tollsatsene på måter som i minst mulig grad strider mot landbrukspolitiske mål, men som kan være viktig for å unngå unødvendige etableringshindringer i dagligvaremarkedet, mener tilsynet.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb