Diana Blažaitienė leder Soprana Personnel International, et rekrutterings- og personalleiebyrå i Litauen.

Foto

Vaida Šetkauskė

5 viktige årsaker til at norske hoteller og restauranter mister utenlandske kokketalenter

Publisert: 19. januar 2023 kl 14.31
Oppdatert: 20. januar 2023 kl 09.06

Det er stor etterspørsel etter kvalifiserte kokker, men mange har en tendens til å slutte på grunn av et utilfredsstillende arbeidsmiljø, mangel på tilbakemeldinger, lavt potensial for kreative utfordringer og oppgaver utenfor jobbkravene.

I europeisk hotell- og restaurantbransje bytter nesten 6 % av de ansatte jobb hver måned og antall ledige stillinger er økt med 83 %, sammenlignet med 2019.

– Antallet potensielle medarbeidere i hotell- og restaurantbransjen er falt betydelig og svært mange har problemer med å tiltrekke seg nye ansatte. Samtidig har ansattes lønnsforventninger økt med opptil 30 % på grunn av inflasjon, så mange er mye mer kresne med å velge arbeidsgiver, sier Diana Blažaitienė, hun er såkalt fjernarbeidsekspert og grunnlegger av Soprana Personnel International, et rekrutterings- og personalleiebyrå i Litauen.

Ifølge Diana Blažaitienė er det fem årsaker til at kokker forlater jobben:

1. Utilfredsstillende arbeidsmiljø

Rundt 35 % av hotellkokkene søker annen jobb hvis de føler at arbeidsmiljøet deres ikke lenger er tilfredsstillende, og det er mangel på empatisk ledelse og resultatvurderinger. Mange har også følelser av urettferdighet over arbeidsbelastning, lønn og motstridende arbeidsforventninger.

– Ledere har en tendens til å hoppe over å gi ærlige tilbakemeldinger til kokker, og noen ganger vet ikke folk om de gjør en god jobb. Derfor er det viktig for teamledere å organisere regelmessige møter for å lufte frustrasjoner og være på samme side når det gjelder arbeid og personlig utvikling, sier Diana Blažaitienė.

Saken fortsetter under annonsen

2. Bedre tilbud fra rivaler

Ifølge Blažaitienė forlater 30 % av hotellansatte jobben i Norge etter å ha fått et bedre økonomisk tilbud fra andre selskaper. Siden kampen om talenter fortsetter i mange bransjer, får dyktige kokker ofte nye tilbud hver uke.

3. Avvik i forventningene

Rundt 15 % av norske hotellkokker slutter i jobben fordi deres forventninger til hotellkjøkkenet, råvarene og arbeidsoppgavenes karakter avviker fra ledelsen.

4. Levekår

Boliger som er i utilfredsstillende stand, langt unna arbeidsplassen, eller hyppig endringer i ledelsen, får 15 % av de utenlandske kokkene til å revurdere ansettelsesforholdet. Mange hoteller i Nord-Norge synes det er vanskelig å tiltrekke seg nye talenter, fordi folk synes de er for avsidesliggende og vanskelig tilgjengelige.

5. Tilleggsoppgaver

Saken fortsetter under annonsen

– Ytterligere oppgaver som servering av mat, hjelpe til med gjestenes bagasje og å måtte gå ut for å servere mat, er ofte i praksis i mindre bedrifter. Imidlertid tror 5 % av kokkene at tilleggsarbeid utenfor deres stillingskrav vil få dem til å slutte i jobben, sier eksperten.

Hva får kokker til å bli i Norge

Diana Blažaitienė lister opp forhold som kan overtale hotell- og restaurantkokker til å bli i sine nåværende jobber: langsiktig arbeid, sikret minimumsarbeidsmengde eller lønn, klart definerte arbeidsforhold, gitt overnatting og måltider, og i noen tilfeller – et kjøretøy, vanlig teambuilding og muligheter til å forbedre sine kvalifikasjoner, og godt miljø blant medarbeiderne.

Samtidig rapporterer HR-spesialister at nye talenter motiveres til å satse på karrierer i norsk hotell- og restaurantbransje for å utvide sin yrkeserfaring og lære om nye kjøkken, noe som vil være et konkurransefortrinn. Kokker som har erfaring i skandinaviske land er svært etterspurt av arbeidsgivere.

– Å jobbe i norsk hotell- og restaurantbransje gir muligheten til å lære språket raskere, og de språklige ferdighetene kan lett brukes i andre skandinaviske land. Norge er også et godt land å flytte med familier, på grunn av sosiale ytelser, barnepass osv. Det er også alltid mangel på kvalifisert personell, siden Norge har en av de ledende økonomiene i Skandinavia, men med en relativt lav befolkning, sier Diana Blažaitienė.

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb