Lønnsforskjellene mellom arbeidere og funksjonærer øker i industrien, viser tallene fra Teknisk beregningsutvalg. Illustrasjonsfoto: iStock

Lønnsforskjellene mellom arbeidere og funksjonærer øker i industrien, viser tallene fra Teknisk beregningsutvalg. Illustrasjonsfoto: iStock

Lønnsoppgjøret 2023

Funksjonærene rykker fra arbeiderne i industrien

Publisert: 21. februar 2023 kl 08.06
Oppdatert: 1. mars 2023 kl 11.10

­Dette viser de foreløpige tallene fra Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU), som ble lagt fram mandag. Tallene gjelder november 2021 til november 2022, altså ikke hele fjoråret.

Allerede klokka 10 i dag møtes LOs representantskap for å vedta kravene i årets lønnsoppgjør. Der er melodien klar: «Økt kjøpekraft og prioritering av lavtlønte».

LO krever økt kjøpekraft, som betyr at lønna skal stige mer enn prisene. Det kan bety en lønnsvekst over 5 prosent.

Reallønnsnedgang

Prisene økte med 5,8 prosent i 2022, betydelig over lønna til nordmenn flest, som i snitt steg med 4,4 prosent i 2022.

– Lønnstakere med en slik årslønn og lønnsvekst har fått en nedgang i reallønn etter skatt på 1 prosent fra 2021 til 2022, opplyser TBU i en pressemelding.

TBUs anslag for prisveksten i 2023 er 4,8 prosent, men anslaget er usikkert:

Saken fortsetter under annonsen

– Usikkerheten for 2023 er spesielt knyttet til krigen i Ukraina og effektene dette har på energipriser og kronekursen, opplyser utvalget.

Hovedtallene for NHO-området i industrien, der store deler av den norske mat- og drikkenæringen inngår, viser disse tallene for årslønnsveksten (november 2021 - november 2022):

  • NHO-bedrifter i industrien, i alt: 4,0 prosent

  • Industriarbeidere: 3,5 prosent

  • Industrifunksjonærer: 5,0 prosent

  • Administrerende direktører: 9,6 prosent

NHO Mat og Drikke: Trolig under 3,5 prosent

Tallene fra TBU er foreløpige, og detaljer om lønnsnivået i næringsmiddelindustrien kommer først senere. Men en gruppe er nevnt spesielt i den foreløpige rapporten:

  • Operatører innen næringsmiddelproduksjon; 3,7 prosent, som frontfagsrammen. Gjennomsnittlig årslønn: 478.680 kroner. Tallene omfatter 20.868 arbeidsforhold (heltid), og er altså bare en del av næringsmiddelindustrien.

Nikolai A. Westlie er direktør for arbeidsliv i NHO Mat og Drikke:

Saken fortsetter under annonsen

– Våre antagelser, basert på resultater innrapportert til NHO Mat og Drikke, er at næringsmiddelindustrien ligger på den lavere siden av det som rapporteres for industriarbeidere for øvrig, som altså ligger på 3,5 prosent. Fasit på dette får vi imidlertid ikke før TBUs rapport med vekst inndelt etter næring foreligger i slutten av mars, sier han.

Krevende oppgjør

Jarle Wilhelmsen er tariffansvarlig i NNN. Foto: NNN

Jarle Wilhelmsen er tariffansvarlig i NNN. Foto: NNN

Jarle Wilhelmsen er 1. nestleder og tariffansvarlig i Norsk nærings- og nytelsesarbeiderforbund (NNN).

– Jeg tror at lønnsoppgjøret blir krevende med betydelig reallønnsnedgang i 2022 og med utsikter til høy inflasjon også i 2023.

Nikolai A. Westlie i NHO Mat og Drikke deler NNs oppfatning om et krevende oppgjør:

– Det er det all grunn til å anta, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb