Henter tresifret millionbeløp for å løse plastproblemet
Oljen kan raffineres og erstatte fossil olje i produksjon av nye plastprodukter. Nå ønsker de å etablere et resirkuleringsanlegg på Mongstad.
Recuro utvikler teknologi for pyrolyse – en form for kjemisk resirkulering. Teknologien gjør det mulig å resirkulere plastavfall som i dag ikke kan gjenvinnes mekanisk, noe som ifølge en pressemelding vil gi store kutt i klimagassutslipp både ved å redusere andelen plast som går til forbrenning, og ved å erstatte fossil olje med pyrolyseolje i ny plastproduksjon.
– Oljen som kommer ut er av høy kvalitet, og kan raffineres for å inngå som råmateriale i petrokjemisk industri. I tillegg håndterer teknologien varierte plastkvaliteter som råstoff, noe som øker andelen resirkulert materiale, sier Arve Jakobsen, administrerende direktør i Recuro.
Nå skal selskapet ut i markedet for å hente kapital til å bygge en fabrikk for kjemisk resirkulering av plast ved hjelp av induksjonsteknologi. Første anlegg ut kommer i Norge i løpet av få år.
– Ved et fullt utbygd anlegg estimerer vi at pyrolysegass kan fortrenge fossil gass og redusere CO2-utslipp i størrelsesorden 100.000 tonn årlig, forteller Jakobsen. Dette vil tilsvare årlige utslipp fra omlag 21.000 bensin- eller dieseldrevne personbiler.
Selskapet ble først etablert i 2022 under navnet Effee Energy, men endret foretaksnavn til Recuro i januar 2023. Første emisjon i august 2022 ble betydelig overtegnet. Den kommende emisjonen skal realisere første byggetrinn av resirkuleringsanlegget, som etter planen skal stå klart i 2025.
– Anlegget vil ha en kapasitet på 25 tonn plast per dag når første byggetrinn er fullført, sier Jakobsen. Neste trinn er å bygge anlegg med kapasitet på 400 tonn plast per dag.
Recuro har det siste året pilotert teknologien med ulike typer plast som innsatsfaktor, og i desember 2022 gjennomførte de en avgjørende pilottest med induksjonsoppvarmede reaktorer i pyrolysen. Resultatet lover godt for kommende kapitalinnhenting.
– Vi har hele veien lagt vekt på å teste teknologien jevnlig. På denne måten reduserer vi risiko, både for selskapet og for de som investerer i oss. Denne testen var helt avgjørende, og viser at teknologien fungerer, sier Jakobsen.
Selskapet arbeider sammen med avfallsbransjen for å finne gode løsninger for plast både fra husholdninger og industri.
Navnet Recuro betyr å gjenskape, og gjenspeiler selskapets ambisjon om å skape verdier av avfall, og sikre en hurtigere overgang til mer sirkulære verdikjeder for plast.